På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Flera faktorer avgör räntehöjning

Federal Reserve Feds bedömning om när det kan bli lämpligt med en första räntehöjning beror på en lång rad faktorer, och det går inte att säga att endast någon viss nivå på arbetslösheten kommer att avgöra frågan.

Det sade Fed-chefen Janet Yellen vid en presskonferens efter räntebeskedet tidigare på onsdagen.

Hon sade att hon inte kan presentera någon vägkarta för de kommande räntehöjningarna.

Fed-chefen sade vidare att Fed absolut inte räknar med att följa någon mekanisk bana i de kommande räntehöjningarna så som var fallet i den föregående höjningscykeln 2004-2006, då räntan höjdes med 25 punkter vid 17 möten i rad.

Enligt Janet Yellen kanske det skulle ha varit bättre att strama åt penningpolitiken i en snabbare takt 2004-2006.

Vid åtstramningscykeln 2004-2006 var Feds budskap att räntan väntades höjas i "avvägda steg" (measured steps). Nu är andan i Feds budskap att räntan kommer att höjas i "gradvisa" steg.

Janet Yellen konstaterade att det är tydligt att de flesta ledamöterna räknar med att räntan kommer att höjas i år, men hon betonade att det inte har fattats några beslut om tidpunkten för en första räntehöjning.

Hon sade vidare att hon inte kan lova att den första räntehöjningen inte kommer att leda till ökad volatilitet på finansmarknaderna, men hon lovade att Fed kommer att kommunicera sina avsikter tydligt och kommer vara uppmärksam på eventuella spridningseffekter på tillväxtmarknader.

Beträffande att IMF har rekommenderat Fed att vänta med den första räntehöjningen till 2016 sade Janet Yellen att hon tror att IMF skulle hålla med om att tidpunkten för den första räntehöjningen inte ska överdrivas.

Hon sade vidare att Grekland och kreditgivarna står inför svåra beslut, och det finns risker för störningar som kan påverka Europa och den globala ekonomin. Det kan också få spridningseffekter till USA.

Janet Yellen sade också att den viktigaste positiva indikationen av högre Fedräntor är att skulle tydligt visa att den amerikanska ekonomin har gjort stora framsteg. När Fed höjer räntan kommer det också leda till förbättringar för spararna.

Fed-chefen sade också att dollarns förstärkning mot många andra valutor sedan förra sommaren har varit signifikant. Hon betonade att Fed inte har någon målkurs för dollarn, men förstärkningen är en faktor som påverkar de ekonomiska utsikterna.

Men trots effekterna av en starkare dollar räknar Fed med att USA-ekonomin kommer att förbättras framöver.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -