Nu kommer skatteåterbäringen

Deklaration Under veckan börjar årets skattepengar att betalas ut. En stor del av svenskarna kan räkna med att ha återbäringen på kontot senast på fredag. Ungefär varannan väljer att handla upp pengarna direkt.

För att kunna få skatteåterbäringen denna vecka måste man uppfylla ett antal grundkrav. Deklarationen ska vara godkänd, man ska ha skickat in den i tid via någon av de digitala kanalerna, och Skatteverket måste veta på vilket konto pengarna ska sättas in.

För första gången har i år över 70 procent deklarerat elektroniskt och drygt 3,5 miljoner personer kommer att få återbäringen före midsommar.

Totalt handlar det om 29 miljarder kronor som nu ska betalas ut. Och för vissa kan det handla om ganska många tusenlappar som  plötsligt dyker upp på kontot.

Enligt en undersökning från försäkringsbolaget If väljer en knapp majoritet av svenskarna att omedelbart handla upp skatteåterbäringen.

Mest populärt är det att lägga pengarna på resor, mat och andra vanliga utgifter, hemelektronik, vardagslyx och kläder.

Men det enskilt vanligaste svaret är att man kommer att spara pengarna – en dryg tredjedel stoppar undan skatteåterbäringen för framtiden. Tillsammans med dem som planerar att betala av på sina lån uppgår andelen som inte shoppar upp pengarna till nästan varannan.

I en liknande undersökning från Forex Bank kommer totalt nästan sex av tio att lägga pengarna på ett sparkonto, amortera på lånen eller placera i aktier och fonder.

Ett alternativ – om man ska spara pengarna men inte vill investera på aktie- och räntemarknaden – är att låta beloppet ligga kvar på skattekontot, vilket man kan göra genom att begära en utbetalningsspärr hos Skatteverket.

På sitt skattekonto har man nämligen en ränta på 0,56 procent och betalar samtidigt ingen skatt, vilket i praktiken innebär att man får 0,8 procents ränta på pengarna. Det kan jämföras med storbankernas vanliga sparkonton där räntan är 0 procent.

Den som inte uppfyller grundkraven för utbetalning under denna vecka får vänta till i augusti. Och har man inte anmält något skattekonto dröjer det ännu lite längre innan Skatteverket betalar ut pengarna.

Här kan du jämföra sparkonton.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -