Tio köpvärda fonder december – så gick det

Utvärdering De fonder som Placera rekommenderade för sex månader sedan har alla utvecklats riktigt bra. Fonderna har stigit mellan 1 och 27 procent och i genomsnitt med nästan 12 procent.

Varje månad presenterar Placera en lista med tio fonder som vi bedömer ska gå bättre än snittet av liknade fonder framöver. Efter sex månader utvärderar vi utfallet. Nu är det dags att utvärdera hur det har gått för de fonder som vi rekommenderade i december 2014.

Utfallet för de tio fonder som vi rekommenderade i då är absoluta tal bra. Samtliga fonder har stigit i värde och genomsnittsavkastningen uppgår till nästan 12 procent.

Bäst har det gått för vår läkemedelsfond, JPM Global Healthcare, som stigit med drygt 27 procent. Även om det är en knapp procentenhet sämre än snittet av läkemedelsfonder så är vi klart nöjda.

Vårt val när det kom till en aktivt förvaltad Europafond har också varit bra. UBS European Opportunity Unconstrained har stigit med nästan 19 procent. Att kategoriindex ligger 1 procent högre berör oss inte så mycket då sex månader är en för kort period att utvärdera rekommendationen.

Vår favorit bland globalfonderna, indexfonden SPP Aktiefond Global, fortsätter att gå bra i förhållande till globala aktivt förvaltade fonder. Avkastningen de senaste sex månaderna ligger på drygt 18 procent, vilket är marginellt sämre än snittet för breda globala aktiefonder.

Det senaste halvåret har varit en bra period för aktivt förvaltade svenska blandfonder. Vår rekommenderade blandindexfond, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige, har stigit med drygt 10 procent. Avkastningen för snittet av liknande fonder med samma riskprofil ligger på knappt 14 procent.

AMF Balansfond har inte riktigt hängt med och har stigit med drygt 12,5 procent.

Desto bättre har det gått för Cliens Mixfond B som har stigit med 16 procent. Även vårt val av medelriskhedgefond, Brummer Multi-Strategy 2XL, har burit frukt. Fonden har stigit med drygt 9 procent, samtidigt som konkurrenterna bara har gått upp med drygt 5,5 procent.

Vi känner oss också mycket trygga med våra lågriskfonder. Alla tre har presterat klart bättre än snittet av korta svenska räntefonder.

Återigen toppar Spiltan Räntefond Sverige och Atlant Explora med uppgångar på knappt 1,5 procent. Lite sämre har det gått för Atlant Stability som bara har stigit med knappt 1 procent. Men då ska man beakta att snittavkastningen för svenska korta räntefonder har varit noll.

 

  Avkastn Avkastn
Fonder 6 mån %  kategori %
SPP Aktiefond Global 18,2 18,6
UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons EUR P 18,8 19,9
JPM Global Healthcare A (acc) - USD 27,4 28,3
Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige 10,3 13,9
Brummer Multi-Strategy 2XL 9,2 5,6
AMF Balansfond 12,6 13,9
Cliens Mixfond B 16,0 13,9
Spiltan Räntefond Sverige 1,4 0
Atlant Explora 1,4 0
Atlant Stability 0,8 0
Källa: Morningstar    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -