På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i juni

Fondtips Maj var inte den bästa månaden för svenska fondsparare, nästan alla världens börser tappade i värde. Inför juni ser det fortsatt skakigt ut.

Maj blev inte den goda börsmånaden som vi förväntade oss. Globala aktiefonder tappade nästan 2 procent i snitt. Ännu värre gick det för tillväxmarkandsfonderna som tappade över 4 procent. Inför juni har molnen mörknat och vi ser mer risker än möjligheter.

En av de stora frågorna är hur det kommer att gå för Grekland. Turerna är många och ena dagen ser parterna ut att finna en lösning, nästa dag dementeras det, och marknaden åker berg-och-dalbana. Det är inget roligt. Uppenbart är att Greklands framtid påverkar riskviljan hos investerarna.

En annan fråga är hur den globala tillväxten utvecklas. De senaste siffrorna har kommit in sämre än vad investerarna har förväntat sig. Det tär också på riskviljan. Någonstans måste tillväxten ta fart för att bolagen ska kunna växa och öka sina intäkter och vinster. Annars är det lätt att de högt ställda förväntningarna grusas.

Det som talar för en bra börs framöver är konstigt nog just den sämre tillväxten. Den gör att centralbankerna förväntas fortsätta att stimulera ekonomierna för att få fart på just tillväxten.

Om inflationen är ”död”, som Sveriges förre finansminister Anders Borg har sagt, måste centralbankerna ta till oortadoxa medel. Den svenska riksbanken har också uttalat att räntan kan sänkas ännu mer och att den även har andra verktyg i lådan som kan användas om de behövs.

Hittills har låg inflation, superlåga räntor och andra stimulanser ökat på investerarnas riskvilja. Frågan är hur länge raketbränslet räcker eller, med andra ord, hur länge investerarna anser att det är tillräckligt för att fortsätta köpa aktier.

Vilka faktorer som väger tyngst är svårt att sia om i dagsläget. Dessutom har sommarmånaderna historiskt sett dåliga börsmånader. För den som inte har is i magen kan det därför vara läge att dra ned på aktiedelen och i stället försöka njuta av sommaren. Här föreslår Placera att de tittar närmre på våra rekommenderade lågriskfonder nedan.

Inför juni gör vi inga förändringar bland våra rekommenderade fonder. Men som alltid finns fonder med olika risknivåer bland våra rekommenderade alternativ.

De som håller med om att riskerna har ökat tittar extra noga bland våra lågriskfonder, medan de som anser att låg ränta och stimulanser är tillräckligt för att driva aktiemarknaden norrut botaniserar bland våra hög- och medelriskfonder.

HÖG RISK

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Hittills har Danske Invest Global Index varit Placeras favorit. Men nu finns det fler som slåss om vår gunst. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index: Aktiemarknaden går i cykler. Snart kan det vara läge att börja rikta blickarna mot tillväxtmarknaderna igen. De bästa fonderna är stängda men Placera listar de bra alternativ som står till buds. Läs hela analysen här

UBS European Opportunity Unconstrained: Det är mest svarta rubriker om tillståndet i Europa. De riskvilliga gör bedömningen att ECB ökar stimulanserna, vilket gynnar aktier. Placera har funnit ytterligare en köpvärd Europafond. Läs hela analysen här.

Swedbank Robur Exportfond: En svagare valuta gynnar svenska exportbolag. Bland fonderna borde Roburs Exportfond kunna bli en vinnare. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Cliens Mixfond: Sedan förra analysen klarat sig riktigt bra och vi tror att Gunnar Håkansson kommer fortsätta att leverera bra så länge aktiemarknaden utvecklas väl. Läs hela analysen här.

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.  Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Explora: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Oron på oljemarknaden väntas bestå vilket får Placera att sänka rekommendationen på Atlant Stability till neutral. Långsiktigt tror vi dock att fonden kommer att tillhöra de bästa hedgefonderna med låg risk. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Läs här hur det gick för våra rekommenderade fonder i december, för sex månader sedan.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SPP Aktiefond Global A Köp 100,47 -
Köp 129,49 -
UBS European Opportunity Uncons EUR PAcc Köp 1 851,47 -
Swedbank Robur Exportfond A Köp 105,48 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 246,63 -
AMF Balansfond Köp 248,84 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 116,56 -
Köp 1 685,87 -
Atlant Stability Köp 1 337,03 -
Cliens Mixfond A Köp 2 262,15 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -