Ökad optimism i industrin

Konjunktur Företagen i den svenska tillverkningsindustrin är mer positiva i sina omdömen i maj jämfört med förra månaden.

Tillverkningsindustrin konfidensindikator steg till 100,5 i maj, jämfört med reviderade 94,2 föregående månad (93,7), framgår av Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer.

Väntat var en konfidensindikator på 97,6, enligt SME Direkts prognosenkät.

Företagens anställningsplaner sjönk till 4 i maj från 6 i april.

KI konstaterar att uppgången i industrin främst förklaras av att industriföretagen är mer positiva i sina omdömen om orderstockarnas storlek än förra månaden. Även övriga frågor som ingår i konfidensindikatorn bidrar till uppgången; den samlade bedömningen av färdigvarulagren har förbättrats en aning från förra månaden och produktionsplanerna på tre månaders sikt är något mer optimistiska.

Fallet i byggindikatorn beror främst på att byggföretagen är mindre nöjda med orderstockarna än förra månaden.

I detaljhandelssektorn har försäljningen fortsatt öka i relativt god omfattning de senaste tre månaderna och förväntningarna på utvecklingen på tre månaders sikt är mer optimistiska än normalt. Företagen inom detaljhandeln är också mindre negativa än normalt om varulagrens storlek.

I tjänstesektorn beror nedgången på att företagens förväntningar på hur efterfrågan kommer att utvecklas framöver är mer dämpade än förra månaden. Samtidigt rapporterar företagen om en starkare efterfrågetillväxt än normalt den senaste tremånadersperioden och en oförändrat stark utveckling av den egna verksamheten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -