Fortsatt köpläge i SJR

Aktieanalys Med stabil historik, hög lönsamhet och utdelning, växande marknadsandelar och lågt investeringsbehov har SJR alla egenskaper för att kunna fortsätta stiga på börsen.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 22 den 25 maj. Läs mer om Börsveckan.

Börsveckan-favoriten SJR, som är ett bemanningsbolag inom ekonomi/finans, fortsätter att uppvisa en stark operativ utveckling.

Rapporten för första kvartalet 2015 som presenterades förra veckan var stark trots tuffa jämförelsesiffror då fjolåret var ett kanonår. Omsättningen steg med 9,4 procent under årets första tre månader till 84 Mkr.

Rörelseresultatet steg med 5 procent till 8,6 Mkr, vilket gav en marginal på 10,3 procent (10,6). Det var den högsta nivån för både omsättning och resultat under ett enskilt kvartal. Vd Per Ogunro ser också en stigande orderingång framför sig vilket talar för fortsatt tillväxt.

SJR fortsätter att plocka marknadsandelar i hög takt. Statistik från Bemanningsbranschen visar att branschen växte med totalt 2,4 procent under fjärde kvartalet medan segmentet ekonomi/finans minskade med 1 procent. Under Q4 hade SJR en tillväxt på 12,4 procent. Bolagets marknadsandel inom Ekonomi/Finans steg ifjol till drygt 12 procent (10).

Den rullande omsättningen ligger just nu på 306 Mkr med ett rörelseresultat på 30 Mkr. Vinsten per aktie taktar runt 6,7 kronor  vilket ger ett p/e-tal på 14,7 givet dagskurs 98,5 kr. Det kan tyckas vara högt för ett mindre bolag inom bemanningsbranschen men å andra sidan finns det ett par faktorer som talar för aktien framöver.

För det första har SJR en robust historik. Mellan 2008 och 2011 låg den organiska tillväxten på 25-30 procent per år, undantaget 2009 när finanskrisen satte djupa spår i räkenskaperna då omsättningen backade med 6 procent.

Även 2012 var ett marknadsmässigt tufft år med en omsättning som stod och stampade men under 2013 steg tillväxten åter till 12 procent. För 2014 blev det över 20 procent. Det som är ännu mer imponerande är att den höga tillväxten skett under hög lönsamhet.

Snittmarginalen de senaste fem åren är imponerande 11,7 procent. Under den värsta finanskrisen höll sig marginalen uppe över 3 procent. Jämfört med Proffice och Poolia är detta ren utklassning. Vd Per Ogunro är grundare och huvudägare och det skapar starka incitament att alltid göra ett gediget arbete, vilket han gjort under en väldigt lång period nu.

För det andra har vi den starka balansräkningen med en nettokassa på 48 Mkr och de låga investeringsbehoven, vilket ger en konstant hög utdelningsnivå som år efter år placerar SJR på topplistan över bolag med högst direktavkastning.

Under 2011-2013 skiftades 90-95 procent av nettovinsten ut. I fjol låg utdelningen på 4,5 kr och nyligen skiftades 6,2 kr/aktie ut till aktieägarna. Det motsvarade 95 procent av vinsten och gav en direktavkastning på 6 procent. Det är attraktivt för ett bolag som uppvisar en så pass stabil vinsthistorik som SJR gör.

För det tredje har ledningen höga ambitioner och än så länge har man infriat förväntningarna från marknaden. Målsättningen är att nå en omsättning på 500 Mkr inom 5 år och klarar man av att växa i linje med de senaste fem åren (snittillväxt på 12 procent per år) så finns det goda möjligheter att nå detta.

Vår prognos för 2015 är sedan tidigare en omsättning som växer med 10 procent till 330 Mkr i år och en marginal på cirka 10 procent. Det ger en rörelsevinst på 33 Mkr och en nettovinst runt 7,4 kr/aktie.

Justerat för nettoskulden blir ev/ebit 9 och p/e-talet 13,3 (p/e 11,5 kassajusterat). Av denna vinst räknar vi med att SJR kan dela ut 6,7 kr vilket skulle ge en direktavkastning på finfina 6,8 procent.

Vi anser att värderingen är för låg och rekommenderar köp upp till 120 kr.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SJR in Scandinavia B Köp 105,50 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -