Riksbanken redo att agera

Penningpolitik Det är viktigt att den svenska inflationen nu stiger och om den inte gör det är Riksbanken redo att vidta nya åtgärder, säger vice riksbankschef Cecilia Skingsley.

"Vi är inte på den säkra sidan än och riskerna för bakslag ska inte underskattas. Därför är vi i Riksbankens direktion beredda att göra penningpolitiken ännu mer expansiv om vi bedömer att inflationsuppgången är hotad", sade Skingsley enligt ett förskrivet anförande.

Cecilia Skingsley tog också upp frågan om eventuell förändring av inflationsmålet, hon noterade att många argumenterar för att strukturella faktorer ligger bakom den låga inflationen, och att låg inflation är möjlig att förena med en hygglig realekonomisk utveckling.

Enligt Cecilia Skingsley kan ett sådant resonemang verka intuitivt rimligt, men resonemanget förbiser att såväl globalisering och digitalisering i grunden är temporära faktorer, även om de kan pågå under lång tid.

"Man kan säga att de här trenderna i princip fungerar som utdragna positiva utbudsstörningar som påverkar ekonomin under en i och för sig lång, men ändå begränsad period. Men inflationen beror i längden inte på den här typen av trender eller störningar utan på hur expansiv penningpolitiken är, sett som genomsnitt över en längre period", sade hon.

Cecilia Skingsley tillade att en minst lika viktig omständighet är att även om globaliseringen och digitaliseringen kan dämpa inflationen så innebär det inte att de bestämmer inflationen - och förvandlar centralbanker till passiva åskådare.

"I praktiken har centralbanken möjlighet att försöka uppskatta hur mycket digitaliseringen och globaliseringen kommer att dämpa inflationen och kompensera för detta. Det är också vad centralbanker med inflationsmål idag gör", sade hon.

En mildare tolkning kan vara att man inte bokstavligen menar att inflationsmålet bör sänkas, utan snarare att man bör acceptera att inflationen fortsätter att understiga målet under lång tid framöver, trots att den redan legat under målet flera år.

Skälet för detta skulle vara att den expansiva penningpolitik som krävs för att få upp inflationen också bidrar till att bostadspriserna och hushållens skulder ökar ytterligare.

"Jag har förståelse för de här tankegångarna, men jag menar att även de bortser från en del viktiga omständigheter. Jag tror framför allt att man underskattar hur viktigt det är att upprätthålla förtroendet för inflationsmålet och de problem som kan uppstå om detta förtroende går förlorat", sade Cecilia Skingsley.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -