Nederländerna siktar på högre spelskatt

Nätspel Den föreslagna skatten för onlinespel i Nederländerna väntas höjas vid kommande omreglering så att online- och landbaserade bolag beskattas på samma nivå.

Det sade Robin de Wit, speljurist på DLA Piper, till nyhetsbrevet Egaming Review, EGR, efter att det nederländska  representanthuset på torsdagen haft en hearing kring landets Remote Gaming Bill.

Det rådande förslaget innebär en skatt om 20 procent på spelintäkter online, lägre än de 29 procent som landbaserade operatörer för närvarande betalar, mötte motstånd bland olika intressenter hos de sistnämnda aktörerna. Det kan enligt Robin de Wit leda till ändringar i det slutgiltiga lagförslaget.

"Flera parter argumenterade för att det är olagligt statsstöd för onlineoperatörer då de tycker att alla spelprodukter bör beskattas lika och att det kommer föranleda orättvis konkurrens. Utifrån hearingen och det motstånd som presenterades tror jag det är högst sannolikt att ändringar kommer ske i lagförslaget och att den förslagna skillnaden i beskattning inte kommer att gå igenom", sade Robin de Wit.

Flera politiker har uttryckt sig bekymrat över den differentierade skatten på senare tid, vilket enligt Robert de Wit antyder att skattesatsen skulle kunna ändras till 24-25 procent för både online- och landbaserade speloperatörer.

Både nederländska spelmyndigheten och EU-kommissionen underströk enligt EGR vikten av att den nya spellagstiftningen implementeras utan ytterligare förseningar.

Både Betsson och Unibet är verksamma i Nederländerna. Vid rapporten för det första kvartalet sade Betssons vd Magnus Silfverberg att senaste indikationerna var att en omreglering sker först i slutet av 2016 eller första kvartalet 2017.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -