Novo Nordisk imponerar

Aktieanalys Med hög tillväxt och stigande lönsamhet går bolaget från klarhet till klarhet. De senaste åren har det varit få hack i kurvan för Novo Nordisk och om möjligt ser framtiden än starkare ut.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 20 den 11 maj. Läs mer om Börsveckan.

I en färsk rapport från WHO så pekas Sverige ut som ett av de länder där överviktsproblematiken kommer att ta fart på allvar. Hittills har Sverige varit relativt förskonat från detta men inom 15 år väntas mer än var fjärde svensk man, 26 procent, vara överviktig.  2010 var siffran 14 procent.

I kölvattnet av övervikt kommer också diabetes. Så sorgligt nog finns det inget som talar för att denna marknad kommer att minska eller ens plana ut. Tvärtom har överviktsproblematiken visat sig vara ett av de svåraste hoten mot folkhälsan att bemöta. Det betyder också att marknaden för insulinprodukter kommer att fortsätta växa under lång tid framöver.

Just denna starka demografiska trend är en av de främsta drivkrafterna bakom framgångarna för danska Novo Nordisk. Den höga strukturella tillväxten avspeglades också i bolagets senaste rapport.

Omsättningen ökade 24 procent vilket var något högre än förväntat och rörelseresultatet var hela 6 procent bättre än väntat, motsvarande en ökning på 73 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Nu inkluderar den siffran även en avyttring och rensat för detta ökade rörelseresultatet med 17 procent vilket även det är en mycket bra siffra.

Bolaget höjer dessutom tillväxtprognosen för 2015 till en tillväxt i lokal valuta kring 7-9 procent (motsvarande 16 procent i rapporterad valuta) och rörelseresultatet väntas växa med 17 procent, motsvarande 25 procent i rapporterad valuta. Tidigare prognos var att rörelseresultatet skulle växa med 10 procent. Det är imponerande för ett bolag som omsätter 100 miljarder danska kronor.

Särskilt glädjande var att bolagets preparat Victoza, ett icke-insulin som används för blodsockerkontroll, var bättre än väntat. När det lanserades fanns det en del tveksamhet kring potentialen men där har Novo Nordisk lyckats bättre än väntat och preparatet är nu en viktig drivkraft för den totala tillväxten. Den enda smolken i bägaren var att den rapporterade globala marknadsandelen sjönk en procentenhet från 28 till 27 procent.

Novo Nordisk har under många år haft en solid tillväxttakt. Det är intressant eftersom många bedömare i början av tillväxtfasen för Novo Nordisk för ett antal år sedan uttryckte farhågor för att insulin var en produkt som relativt enkelt skulle gå att massproducera vilket skulle urholka bolagets marknadsandelar. Istället har det blivit tvärtom där Novo Nordisk istället ökat marknadsandelarna.

En pusselbit i framgången har varit övergången mot moderna insulin som nu utgör majoriteten av omsättningen och som även är den huvudsakliga tillväxtmotorn. Insulinbehandling görs utifrån varje patients behov av, och respons på, insulin och dessa har förfinats under åren. I korthet kan de delas in i snabbverkande och långverkande preparat samt i olika typer av insulin såsom humaninsulin, GLP-1 analoger osv.

Patienter ges ofta en kombination för att få en så jämn blocksockerkurva som möjligt under dygnet. I och med detta finns utrymme för ett flertal produkter liksom för utveckling av nya preparat.

Ytterligare en fördel med marknaden för diabetespreparat är att det är ett oligopol med blott tre stora aktörer: Novo Nordisk, Eli Lilly samt GSK. Det ger stabilitet åt marknaden och höga inträdesbarriärer – något som brukar gynna de befintliga aktörerna.

Utöver preparat för diabetes, som utgör fyra femtedelar av omsättningen, har bolaget även produkter inom hemofili (blödarsjuka) som utgör 11 procent av omsättningen samt tillväxthormon och några övriga produkter.

Extra intressant här är hemofilidelen, där bland annat svenska Sobi är verksamt. Det är ett område som i likhet med diabetes kräver kontinuerlig medicinering och där har Novo Nordisk en hyggligt stark position och solid tillväxt kring 8 procent.

Den befintliga produktportföljen är stark och forskningsmässigt finns också en del intressant kring diabetes med bland annat två fas-III studier nyligen slutförda samt en fas-II studie som likaledes gett positiva resultat.

Sammantaget uppvisar Novo Nordisk bra tillväxt och stigande lönsamhet med en demografisk trend som talar för att den höga tillväxten kommer att bestå länge än. Det är mycket intressant för investerarna. Dock har aktien också gått starkt de senaste åren och värderingen är hög.

Till en aktiekurs kring 366 danska kronor värderas aktien till p/e kring 29 för innevarande år och 24 för nästa. Rörelsen värderas till 20 gånger årets förväntade rörelseresultat. Det är högt i relation till såväl börsen i stort som läkemedelssektorn och direktavkastningen är lägre än för börsen i stort kring knappa 2 procent.

Det är dock svårt att finna ett bolag med samma stabilitet och bättre tillväxtutsikter än Novo Nordisk. Värderingen är välförtjänt och köprådet upprepas efter den starka inledningen på året.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Novo Nordisk B Köp 370,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -