Veckans vinnare och förlorare

Börscocktail Rapportperioden lider mot sitt slut och besvikelserna har varit fler än fyrverkerierna. Dollar har rekylerat nedåt och på SAS varslas det om strejk.

Det svänger i hockey. Den här veckan har Stockholmsbörsen tappat ytterligare två procent och i enstaka värdepapper har kurserna åkt jojo.

Stockholmsbörsen har på månadsbasis sjunkit 5 procent och Frankfurtbörsen nästan lika mycket. Den här veckan har dock det tyska börsindexet stigit 0,9 procent med den svenska börsen sjunkit med 1,8 procent. De amerikanska börserna har tagit lite mindre stryk. Dow Jones har sjunkit 0,6 procent och Nasdaq 1,2 procent under veckan.

I stället har dollarn förlorat attraktionskraft vilket stärkt både euron och kronan i relation till den amerikanska valutan. USA-ekonomin verkar svagare än vad som var på förhand tippat och i mars ökade handelsunderskottet dramatiskt. Ökningen var den största på 18 år och underskottet är det största sedan oktober 2008.

Under eftermiddagen kom halvbra amerikansk arbetsmarknadsstatistik och mycket talar nu för att en eventuell räntehöjning skjuts på framtiden.

Även från europeiskt håll kom indikationer på att konjunkturen inte var riktigt så bra som alla hoppats. Industriproduktionen i Tyskland sjönk med en halv procent under mars jämfört med månaden innan. Förhandstipset var en förbättring på 0,4 procent.

Mest oroande för aktiemarknaden är kanske de stora rörelser vi sett på räntemarknaden. Den svenska 10-årsräntan har stigit 73 procent på en vecka och 5-årsräntan 300 procent. Högre räntor gynnar inte börsbolagen och Placeras Jesper Strandberg ställer sig frågan ifall räntemarknaden vet någonting aktiehandlarkollektivet inte gör i sin senaste fondanalys.

Lejonparten av vårens rapportsäsong ligger nu bakom oss och högt skruvade förväntningar i kombination med upptrissade börskurser har skapat stor volatilitet i marknaden. När förväntningarna är höga är överraskningspotentialen större på nedsidan och i flera stora bolag har aktieägarna fått rejäla kallduschar.

För ett par veckor sedan var humöret bättre än på mycket länge i Ericssons aktie men efter att bolaget inte lyckats leva upp till marknadens förväntningar i första kvartalet föll den ganska dramatiskt och tappade snabbt ungefär 15 procent i värde. Men på fredagen fick aktien en liten revansch. Som mest steg aktien med 6,3 procent jämfört med stängningskursen dagen innan. Hör tre vise män diskuterar Ericsson i Placeras egen podd.

Än större var kursglappet i finska konkurrenten Nokia vars rapport kom förra veckan. Men sedan dess har Uber lagt ett bud på Nokias kartverksamhet Here och flera kända finanshus har höjt Nokia och Ericsson till köp.

En av veckans ögonbrynshöjare var kursruset i sorgebarnet BE Group. Efter många långa vintermånader under hård press steg aktien plötsligt efter att villkoren för den kommande nyemissionen presenterats.

Företrädesemissionen innebär att två befintliga aktier ger rätt att teckna fem nya till kursen 1,40 kronor per aktie. Erbjudandet löper från den 21 maj till den 4 juni.  Om den defensiva nyemissionen går i lås blir utspädningen rejäl och risken är att det ökade antalet aktier ger förnyad press på aktiekursen.

Efter tidigare svaga siffor från JM var osäkerheterna stora inför Skanskas kvartalsrapport och likt konkurrenten lyckades Skanska inte övertyga marknaden. När arbetsveckan lider mot sitt slut finns Skanska med bland de största förlorarna på storbolagslistan och aktien har tappat nästan 8 procent.

Bostadsutvecklaren Besqab däremot kom med en stark kvartalsrapport och aktien steg över 6 procent på rapportdagen. Resultatet nära dubblades i jämförelse med samma period i fjol och bolaget tycks inte lida av samma bekymmer som sina större konkurrenter.

En annan dubblare var teknikkonsulten Rejlers som nästan dubblade sin lönsamhet i första kvartalet jämfört med i fjol. Det räckte inte för att övertyga marknaden och aktien har på en vecka backat 5 procent.

Spelbolaget Evolution Gamings rapport däremot föll marknaden i smaken. Aktien steg ungefär 9 procent under veckan och flera analyshus anser att aktien handlas med en oskäligt stor rabatt jämfört med konkurrenter som Net Entertainment.

Läkemedelsbolaget Sobi har stigit som en raket senaste tiden efter ett cirkulerande budrykte. Bolagets kvartalsrapport var bra men aktien steg blygsamma 0,3 procent vid rapportsläppet. Oavsett budryktet får Sobi beröm av Placeras Lars Frick som håller bolaget nära hjärtat.

SAS har stigit ganska kraftigt sedan i höstas men nu varslar pilotfacket om strejk. Det var inte allt för länge sen det norska flygbolaget Norwegian blev osams med sina piloter och när den strejken bröt ut rasade Norwegian-aktien. SAS föll under fredagen närmare 6 procent men om strejkhoten blir verklighet riskerar kursfallet att bli betydligt större.

Nordiska branschindex beskriver en bred nedgång och endast Telekom och IT samt Energisektorn har undgått nedgången. Bygg och Fastighetssektorn har haft det tuffast med en generell nedgång på 3,6 procent under veckan. Också på månadsbasis är bygg- och fastighetssektorn svagast och de stora nedgångarna förklaras delvis av nedställ i JM och Skanska.

Nordiska branschindex Utv. 1 vecka (%) Utv. 1 mån (%)
Industrivaror -1,9 -4,3
Material -0,6 -7,1
Investmentbolag -2,9 2,6
Finans och försäkring -1,4 -2,7
Energi 0,5 5,4
Telekom och IT 0,8 -4,7
Transport och Flyg -0,3 -8,4
Konsumentvaror -0,8 -0,9
Bygg och Fastighet -3,6 -8,6
Hälsovärd -2,1 -2,6
Källa: Avanza    
(avser kurser fredag eftermiddag)  

                                                           

Herre på täppan på storbolagslistan den här veckan var rapporterande Com Hem. Aktien har stigit nästan 9 procent efter att ha levererat ett kvartalsresultat i linje med analytikernas förväntningar. I jakten på pallplats trängs oljebolagen Enquest och Lundin Petroleum med gruvbolaget Lundin Mining.

Storbolagslistans förlorare är betydligt fler och sämst den här veckan var medicinbolaget Meda med investmentbolaget Latour och säkerhetsbolaget Loomis hack i häll.

Stockholmsbörsens största stjärnskott var tradingfavoriten Aerocrine som stigit mer än 26 procent under veckan. Silvermedaljen går till MSC Konsult som stigit nästan 20 procent. Håll i hatten, MSC hade som mest stigit flera hundra procent men föll snabbt tillbaka. Anledningen till den mycket kraftiga kursreaktionen var ett nygammalt pressmeddelande från bolaget med information om ett ramavtal med kammarkollegiet.

Sämst på börsen var teknikbolaget Opcon som rasat nästan 19 procent och optimeringsbolaget Novotek som sjunkit 17 procent på veckobasis.

Den som vill placera etiskt bör läsa Josefin Strömbergs granskning av hållbara och etiska fonder. I ett exempel visar det sig att etik inte behöver stå i vägen för överavkastning.

På storbolagslistan steg 18 bolag medan 75 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen

Veckans mest lästa artiklar var:

Nedgången är normal – än så länge

Nedgången fortsätter

Så hanterar du hajpade aktier

Dags att ta hem vinsten

Under veckan publicerades analyser på:

Fenix Outdoor

Inwido

Elanders

Proffice

SSAB

Husqvarna

Cybercom

Fortnox

Gränges

Bonusmaterial:

Börspanelens aktietips (videoklipp)

Placeras STOCKholmsbörsen – Lyssna på senaste avsnittet där kungahuset jämförs med blindtarmen.

“The difference between playing the stock market and the horses is that one of the horses must win.”
– Joey Adams

Trevlig helg,

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -