Piloter varslar om SAS-strejk

Arbetsmarknad Pilotfacket avbryter förhandlingarna med SAS och arbetsgivarna Svenska Flygbranschen och varslar om strejk med början om två veckor.

Svensk Pilotförening (SPF) avbryter pågående förhandlingar om nytt kollektivavtal med SAS och Svenska Flygbranschen (SFB) som motpart. SPF varslar om stridsåtgärder i form av total arbetsnedläggelse från den 21 maj 2015.

Det framgår av ett pressmeddelande sent på torsdagskvällen.

SAS sade upp gällande kollektivavtal vid årsskiftet, vilket enligt SPF är "helt unikt på svensk arbetsmarknad". SPF har förhandlat med SAS/SFB för att nå ett nytt kollektivavtal

"Förhandlingarna har varit komplicerade och vi har många olösta frågor inom flera för oss viktiga områden. Sedan en lång tid står parterna långt ifrån varandra och vi ser inte att förhandlingarna leder någonstans", säger Peter Larsson, ordförande i SPF/SAS-sektionen.

Enligt SPF har SAS-piloterna de senaste åren gjort betydande eftergifter, för SAS har pilotkostnaderna sänkts cirka 40 procent de senaste åren genom minskad lön, minskad pension och ökat arbetsuttag.

"Svenska SAS-piloter deltar gärna i konstruktiva lösningar av de utmaningar bolaget står inför. För att nå en lösning som bägge parter kan acceptera krävs det dock att SAS har en vilja att backa från sina krav på ytterligare kraftiga eftergifter i vårt kollektivavtal", skriver SPF.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -