De gör guld av vatten

Fonder Vatten är inte bara en livsnödvändighet utan också en investeringsmöjlighet. Placera har intervjuat förvaltare som investerar i bolag som jobbar för en mer effektiv vattenhantering.

De globala utmaningarna kopplade till vattenkvalitet och tillgänglighet är många. USA, Storbritannien och många andra utvecklade länder brottas med föråldrad vatteninfrastruktur där så mycket som 20-30 procent av allt vatten försvinner i transporten till slutändamålet.

Väderförändringar skapar nya problem, vilket märkts i Kalifornien efter fyra år med svår torka. Många tillväxtländer har problem med förorenade källor och vatten slösas på grund av dålig utrustning eller avsaknad av infrastruktur.

Fonden BNP Paribas L1 Equity World Aqua investerar i företag med verksamhet inom olika delar av värdekedjan för vatten. Bolagen ska ha minst 20 procent av intäkterna från vattenverksamhet.

I portföljen finns bland annat företag som tillverkar pumpar för vattenrening- och försörjning. Till exempel Pentair som gör avsaltningssystem och Kemira som tillverkar vattenrengöringssystem för industrier. Gemensamt för företagen är att de alla på något sätt arbetar för en mer effektiv hantering av vatten.

Jordbruket är globalt en stor konsument av vatten och många av systemen för bevattning har stort spill. En stor del av vattnet dunstar bort. Även industrin än en stor vattenbov.

”Nio av tio industriella processer använder stora mänger vatten för till exempel kylning eller ånga för att skapa kraft”, säger Hubert Aarts, Senior Portfolio Manager på Impax*, och en av förvaltarna för fonden.  

Både Indien och Kina har stora problem med kraftigt nedsmutsade sjöar och vattendrag men vattenfrågorna hamnar mer och mer på den politiska dagordningen. Indiens president Modi hade som vallöfte då han tillträdde sitt ämbete att rengöra Indiens största flod Ganges.

”Asien har 60 procent av befolkningen men 36 procent av det rena vattnet. Där finns mycket att göra. Även i Sydamerika händer mycket. De kommande åren ska Brasilien investera 500 miljarder dollar i vatteninfrastruktur”, säger Lisa Beauvilain, Head of Sustainability på Impax som är ansvarig för fondens strategi.

Fondinnehaven har cirka 25 procent av intäkterna exponerade mot tillväxtländer, där Kina och Indien utgör största delen. Men förvaltarna är inte oroliga, trots den politiska risken i regionerna.

”Regeringarna kommer få hantera missnöjda väljare om inget görs åt de stora problemen med nedsmutsning och dålig vattenkvalitet. Det finns en viss policyrisk men regeringarna har inget annat val än att ta tag i de här problemen”, säger Lisa Beauvilain.

”Anledningen till att investera i en sådan här fond är dels den höga avkastningen och dels för att det är en möjlighet att investera i ett långsiktigt tema som har stor inverkan på den framtida utvecklingen på ett positivt sätt. Vatten är en av resurserna vi måste vara mer rädd om, och de här företagen bidrar till det”, säger Hubert Aarts.

Fonden tillhör de dyrare på marknaden med en årlig avgift på 2,34 procent och en förvaltningsavgift på 1,50 procent. Enligt uppgifter ska avgiften dock sänkas i mitten av juni. Fonden har valt att ha MSCI World som jämförelseindex, vilket den har överträffat, men har däremot underträffat S&P Global Water TR.

JOSEFIN STRÖMBERG

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -