Inwido är fortfarande billig

Aktieanalys Inwido förbättrar sina marginaler i snabb takt. Det lovar gott inför framtiden och när dammet väl lägger sig på börsen ser vi fortsatt aktien som köpvärd.

Fönstertillverkaren Inwido sattes på börsen av Ratos i slutet av september i fjol. Det var precis som de senaste dagarna en turbulent tid på Stockholmsbörsen och Inwidos börskarriär kunde ha fått en klart bättre start. Introduktionskursen sattes till 68 kronor men efter bara ett par veckor hade aktien tappat nästan 18 procent till 56 kronor.

Där bottnade dock hela börsen och därefter följde en urstark resa för Inwido-aktien som för några veckor sedan hade rusat upp till 99 kronor.

Vinstprognoserna har inte riktigt kunnat matcha den utvecklingen och värderingen har ökat i Inwido de senaste månaderna. Aktien är dock fortfarande långt ifrån dyr jämfört med mycket annat på Stockholmsbörsen. Bolaget har överraskat positivt med sina kvartalsrapporter och estimaten har successivt fått petas uppåt.

Även det första kvartalet 2015 blev starkt. Att byta fönster gör man helst inte mitt i vinter och Inwido, som enbart tillverkar på beställning, har därför ett ganska tydligt säsongsmönster i sin försäljning. Cirka 60 procent av försäljningen sker under perioden april till och med oktober och det första kvartalet är verklig lågsäsong för bolaget.

Att försäljningen i år skulle bli relativt sett bra låg i korten inför rapporten då orderingången i det fjärde kvartalet i fjol var stark. Att Inwido skulle ha en så pass bra hävstång i resultatet från de extra försäljningskronorna överraskade dock. Det underliggande rörelseresultatet, kallat operativt ebita-resultat, landade hela 74 procent högre än snittprognosen i SME Direkts sammanställning. Marginalen i kvartalet blev 2,7 procent mot väntade 1,6.

Även försäljningen i kvartalet blev något bättre än väntat. Organiskt ökade Inwido försäljningen med 8 procent. Vd Håkan Jeppson konstaterar i rapporten att lönsamhetsförbättringen i kvartalet har sitt ursprung i genomförda effektiviseringar. Bland annat har produktion flyttats om under fjolåret, dels från Norge till Sverige och även från Storbritannien till Polen.

Det, tillsammans med andra effektiviseringar, bidrog i årets första kvartal till att lyfta bruttomarginalen till 21,2 procent från 12,9 procent i fjol. Fönstertillverkning har den lite jobbiga egenskapen att marknaderna skiljer sig en hel del åt vad gäller dimensioner, smak och betalningsvilja. Det tillsammans med små genomsnittliga order, cirka 2,5 fönster per order i snitt, bidrar till en låg bruttomarginal jämfört med många andra verksamheter.

Inwido har satt upp ett mål om att nå en rörelsemarginal (operativ ebita) på 12 procent. De senaste tolv månaderna summerar till 10,4 procent men analytikerna räknar med att bolaget passerar målet 2016.

Ett sätt för Inwido att få upp lönsamheten ytterligare ett snäpp är att stärka positionen på privatmarknaden. I dag svarar hushållskunderna för cirka 70 procent av omsättningen i koncernen men i Sverige är andelen bara 50 procent. Hushållskunderna är mer lönsamma för Inwido och det är därför ett prioriterat arbete att få upp andelen i Sverige.

Sverige är Inwidos största marknad med cirka 40 procent av omsättningen. Finland och Danmark är två andra stora marknader och totalt sett svarar Norden för runt 95 procent av omsättningen. Utanför Norden är bland annat Storbritannien, Polen, Irland och Österrike viktiga marknader.

Året har börjat bra för Inwido, framför allt i Sverige och Danmark. Orderingången i kvartalet var dock bara ett par procent högre än för ett år sedan och bolaget självt räknar med att 2015 kommer att bli ett relativt stabilt år. Det är ingen brist på orosmoln på himlen men Inwidos marknader och bolaget självt har de senaste åren visat sig vara stabilare än man kanske kan tro givet exponeringen mot byggsektorn.

I förväntningarna för Inwido ligger i år en omsättningstillväxt på drygt 6 procent. Den operativa ebita-marginalen väntas landa på 11,3 procent och snittprognosen för vinsten per aktie uppgår till 7,27 kronor. För nästa år väntas en tillväxt på drygt 4 procent och en marginal på 12,1 procent. Vinsten per aktie ökar då till 8,19 kronor.

Utdelningen för 2014 på 2 kronor per aktie dras från Inwido-aktien på onsdag i nästa vecka. Justerar vi kursen för detta innebär de nuvarande prognoserna p/e-tal på 11,8 respektive 10,5 för de närmaste åren. Justerat för nettoskulden på knappa 1,3 miljarder kronor värderas rörelsen till 9,7 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Prognoserna för de kommande årens utdelningar ger direktavkastningar på 3,3 procent respektive 4,0 procent.

Dagen efter Inwidos starka rapport för det första kvartalet passade huvudägaren Ratos på att dumpa två tredjedelar av sitt aktieinnehav i bolaget till en kurs som låg 5,5 procent under den då rådande aktiekursen. I kombination med de senaste dagarnas breda börsturbulens har det lett till att aktien tappat nära 9 procent på kort tid.

Värderingen är låg jämfört med mycket annat på börsen men estimaten bygger på att Inwido kan fortsätta att höja lönsamheten. Utvecklingen hittills har varit stark och enligt bolaget finns det mer att göra, inte minst i Sverige.

Vi har sett tidigare i bolag som Haldex, Husqvarna och Nobia att lönsamhetsförbättringar när de väl börjar bita brukar kunna fortsätta att generera positiva överraskningar. Skulle volymerna också stiga finns en stor hävstång till sista raden, något som synts tydligt i utvecklingen de senaste kvartalen.

För närvarande är utvecklingen riktigt sur på börserna runt om i världen och i dagsläget kanske man ska avvakta tills saker och ting har stabiliserats på Stockholmsbörsen. Överlag ser vi dock fortfarande Inwido som en köpvärd aktie.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Inwido Köp 88,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -