Hållbar fond har presterat bäst

Fonder Det har blivit lättare för vanliga sparare att jämföra fonder med hållbarhetsprofil och det blir allt vanligare att vilja handla etiskt. För många av fonderna är dessutom utvecklingen stark.

Numera vill många av oss att inte bara maten ska vara hållbar utan även de fonder vi sparar i. Och Sveriges forum för hållbara investeringar, Swesif, har nu tillsammans med ett antal banker tagit fram den så kallade Hållbarhetsprofilen som ska fungera ungefär som ett fondfaktablad.

Syftet är att kunderna enkelt ska kunna jämföra fonder utifrån olika hållbarhetskriterier på ett enkelt sätt. På till exempel Avanzas fondtorg kan kunderna nu enkelt välja att endast söka bland fonder som uppfyller hållbarhetskraven.

"Vi har märkt av en ökad efterfrågan kring hur vi arbetar med hållbar utveckling från såväl kunder som medarbetare, studenter, media och institutionella investerare", säger Martin Tivéus, vd för Avanza.

Sparinvest SICAV Ethical GI Val EU EUR R är en "hållbarhetsfond" och har dessutom presterat bäst av samtliga globalfonder hittills i år med starka 17,11 procent. På plats tre finns Sparinvest SICAV Global Value EUR R som stigit 16,57 under året.

För svenska aktiefonder har dock hållbarhetsfonderna mer att ge. På listan över de tio svenska aktiefonder som presterat bäst de senaste tre månaderna återfinns två bolag som uppfyller hållbarhetskraven, på plats 8 och 9 – DNB Sweden Micro Cap och Cicero SRI Sverige.

De har stigit 12,3 respektive 11,37 procent. Men bland dem som presterat bäst hittills under hela året får DNB en bronsmedalj, och Cicero hamnar på sjätte plats, alltså ett något bättre resultat.

En hållbarhetsfond som sedan början av året har presterat bättre än sin moderfond är Carnegie Worldwide Ethical, som har precis samma placeringar som Carnegie Worldwide förutom de bolag som inte platsar enligt hållbarhetskriterierna.

"I stället för att investera i tobaksbolaget BAT, alkoholbolaget Diageo och företaget Komatsu, som via sitt dotterbolag är leverantör till försvarsindustrin, har Ethical investerat i Nike, Novartis och Roche. De bolag som faller bort väger cirka 8 procent i Carnegie Worldwide, medan ersättningsaktierna väger cirka 10 procent i Carnegie Worldwide Ethical", säger Andreas Kriland som är affärsutvecklare på Carnegie Asset Management.

En annan fond med tydlig hållbarhetsprofil är DNB Global Hållbar, där Pär Löfving är förvaltare.

”Vi fokuserar på bolag som är väl positionerade på att dra nytta av hållbarhetstrender. Vi söker efter en kombination av bolag som är bra hållbarhetsmässigt men också avkastningsmässigt. Det kan till exempel vara bolag som sysslar med hälsosam och ekomat eller energieffektivisering. Men Global Hållbar är en bred fond som även har exponering mot bank”, säger Pär Löfving.

Fonden, som är ett år gammal, har på ett år stigit med 32,9 procent och 3,7 procent de senaste tre månaderna.

”Vi tror att företagen som är bra på hållbarhet och kan anpassa sig till en ekonomi där vi inte använder lika mycket olja och kol kommer vara vinnare i framtiden. Det är ett sätt att hitta avkastning”, säger Pär Löfving.

JOSEFIN STRÖMBERG

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -