Elanders är billig – men risker finns

Aktieanalys Den bortglömda Elandersaktien känns billig givet analytikernas prognoser. Men stora risker lurar bortom bolagets kontroll och det riskerar sätta käppar i hjulen för framgången.

Elanders har funnits i över hundra år. Ett lokalt tryckeri har växt till en global tryck- och förpackningskoncern. I dag finns bolaget representerat på fyra kontinenter och utvecklingen har drivits både genom egna etableringar och främst framgångsrika förvärv.

Verksamheten är uppdelad i tre affärsområden som gör det möjligt med kompletterande försäljning inom övriga sektorer.

Under förra året köptes Mentor Media som sorterades in under det nyare affärsområdet Supply Chain Solutions.  Implementeringen av verksamheten samt utvecklingen därefter har varit framgångsrik och gjort Elanders mindre beroende av den pressade tryckeriverksamheten inom det största och äldsta affärsområdet Print & Packaging.

Framgångarna från förra året fortsatte i första kvartalet för Supply Chain Solutions som markant ökade sin omsättning samtidigt som rörelsemarginalen stärktes med 1,6 procentenheter till 6,3 procent. Affärsområdet visade organisk tillväxt både hos befintliga och nya kunder. Förbättringen var dock till viss del beroende av positiva effekter av den starkare dollarn.

Målet är att sälja mer tjänster från övriga affärsområden till kunderna inom Supply Chain Solutions vilket minskar exponeringen mot enskilda branscher. I dag är Elanders också beroende av ett mindre antal storkunder.

Print & Packaging har haft det kämpigt i Asien men trots prispress och minskad efterfrågan ökade försäljningen under första kvartalet. Rörelsemarginalen har pressats marginellt men jämfört med historiska kvartal är affärsområdet trots en liten marginalförsvagning jämfört med första kvartalet i fjol mer lönsamt än tidigare år.

Minsta affärsområdet E-Commerce Solutions inkluderar två e-handelssidor för fotografier och fotoböcker. Försäljningen sker främst till privatkunder men ambitionen är att öka företagsförsäljningen. Affärsområdet svarar för mindre än 5 procent av den totala omsättningen.

Inom hela Elanders förekommer stora säsongsvariationer och för E-Commerce ligger merparten av intjäningen i fjärde kvartalet.

Elanders huvudägare är finansmannen Carl Bennet som indirekt har mer än 60 procent av aktierna. Näst störst ägare är Carnegie Fonder med 8 procent. Den låga likviditeten i aktien bidrar till kraftiga rörelser på nyheter och begränsar möjligheten att handla i aktien. Dåliga dagar kan omsättningen ligga under 5 000 aktier.  

Men en stark huvudägare är positivt och säkerställer till stor del finansieringen av vidare expansion. Och Elanders plan är att fortsätta växa. Målet är en omsättningstillväxt på 10 procent årligen varav hälften genom förvärv. Omsättningsmålet är inom räckhåll för helåret. I och med årets starka inledning finns skäl att tro att tillväxten kan bli bättre än så.

Rörelsemarginalmål är 7 procent men riktigt så bra avkastar inte verksamheten ännu. Vi tror snarare att en marginal i häradet 5,0-5,5 procent är mer rimlig att anta för 2015. Analytikerkårens samlade åsikt från Factset skiljer sig något från vårt estimat och enligt konsensusprognosen tror den på en rörelsemarginal på hela 6,6 procent, nära bolagets utstakade mål.

I ett försiktigt scenario kan vi anta en tillväxt på 8 procent i år och en rörelsemarginal på 5 procent. Då landar Elanders vinst kring 4,30 kronor per aktie i år. Det skulle motsvara ungefär p/e 11 på dagens kurs. Då värderas varje omsättningskrona till 30 öre.

Räknar man i stället som den samlade analytikerkåren kan resultat per aktie uppgå till över 6 kronor, motsvarande p/e 8. I det scenariot ter sig Elanders som en attraktiv investering även efter avdragen småbolagsrabatt.

Samtidigt sker en strukturell förändring av tryckeribranschen som innebär minskad efterfrågan på tryckt material i stora serier och vi förväntar oss inte någon tillväxt för den klassiska tryckeriverksamheten.

Men världens medelklass växer vilket innebär allt större efterfrågan på förpackade produkter, därmed också förpackningar med någon form av tryck.  Det är inte osannolikt att affärsområdet Supply Chain Solutions affärer fortsätter att öka i omfattning och det kanske kan innebära försäljningsmöjligheter för övriga affärsområden.

Större delen av intäktsbasen är i amerikanska dollar och kronans utveckling kommer att vara avgörande för storleken på intäkterna omräknat i vår valuta och rörelserna på valutamarknaderna är just nu enorma.

Det finns skäl att oroa sig för valutaspelet. På en månad har den svenska kronan stärkts med ungefär 8 procent mot dollarn, vilket slår på omräkningen av Elanders intäkter. Positivt är dock Elanders lokala närvaro på flera marknader vilket innebär att både intäkter och kostnader tas i samma valuta.

Så med en brasklapp för kronans utveckling och risken för att den underliggande världskonjunkturen drar i nödbromsen anser vi Elanders vara köpvärd.

Att världens börser rekylerat kraftigt senaste veckorna är ett orosmoment som gäller generellt för alla aktieplaceringar och Elanders-aktiens attraktionskraft är inte stor nog att gå emot den generella börstrenden. Därför bör den som lockas av att investera i bolaget fundera över vilket marknadsklimat som väntar den närmaste tiden.

Vi gillar Elanders, däremot inte rådande börsklimat. Men eftersom det är Elanders som ligger under luppen – och inte det generella marknadsläget – så belönas bolaget med en köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Elanders B Köp 47,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -