SSAB visar styrka

Aktieanalys Med stöd av synergieffekter och lägre kostnader slog SSAB förväntningarna för första kvartalet, trots ganska tuff marknad. Förbättras efterfrågan finns chans till fler positiva överraskningar.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 19 den 4 maj. Läs mer om Börsveckan.

SSAB:s aktie har haft en ganska trög resa på börsen jämfört med andra cykliska bolag liksom relativt index. På ett års sikt är aktien ned ett par procent att jämföra med index som stigit med 27 procent under samma period. Det finns också en del bra anledningar till detta. Efterfrågebilden har varit ganska svag och förvärvet av Rautaruukki har tagit en hel del kraft.

Men nu börjar de positiva effekterna att slå igenom och de senaste fyra kvartalen har vinsten ökat stadigt, inte minst det senaste då bolaget slog förväntningarna med råge.

Det har också blivit en revansch för aktien som efter rapportdagens uppgång närmar sig indexutvecklingen sedan årsskiftet. För årets första kvartal slog SSAB till med ett rörelseresultat på 534 Mkr att jämföra med förväntade 314 Mkr, en rejäl skräll således. Det var dock inte en stark omsättning som var den främsta orsaken, snarare handlar det om synergier och lägre kostnader än väntat.

Efter förvärvet av Rautaruukki har SSAB arbetat med att stuva om i produktionen samt minska på överlappande funktioner och det arbetet börjar nu bita. Det är framför allt i Europa som effekterna är tydligast medan lönsamheten i Amerika var ungefär som väntat.

Enligt bolaget handlar inte resultatförbättringen i Europa om att efterfrågan stärkts. Leveranserna ökade med 2 procent och priserna var i genomsnitt 2 procent bättre. Trots detta ökade rörelseresultatet före avskrivningar och engångsposter med hela 86 procent och det var främst synergieffekter, lägre kostnader och högre volymer som drev lönsamheten uppåt.

Hur man ska se på resultatförbättringen kan diskuteras. Å ena sidan kanske man helst av allt velat se att efterfrågan stärkts eftersom det skulle vara en starkare positiv signal. Som det är nu så var det två av sju segment som gick bra sett till försäljning: tung transport samt fordon. För övriga segment såsom gruvnäring, byggmaskineri och energi var det en stabil men låg efterfrågebild.

Men effektiviseringar är inte fy skam det heller eftersom bolaget nu visar att det är på rätt spår och det sänker risken i aktien. Detta eftersom det som tidigare var förhoppningar nu omsatts i reda siffror och för ett så extremt cykliskt bolag som SSAB är det mycket viktigt då rörelserisken är hög. Dessutom ligger de största synergivinsterna framför bolaget.

Genomslaget under första kvartalet från synergivinster var omkring 100 Mkr och i mitten på 2016 väntas de uppgå till 1,4 miljarder kronor i årstakt, så det är en stigande trend. De senaste fem åren har SSAB haft en genomsnittlig rörelsemarginal före avskrivningar på 7,6 procent.

Prognosen för innevarande år är att bolaget skall nå 8,8 procent vilket väntas stiga till strax över 10 procent 2016. Vår bedömning är att synergieffekterna tidigare inte varit fullt ut diskonterade i vare sig aktiekurs eller vinstprognoser så den kraftigt positiva reaktionen på rapporten är motiverad och det kan finnas ytterligare potential.

Trots att 10 procent är väsentligt bättre än genomsnittet de senaste åren var det inte längre tillbaka än 2011 som bolaget hade nästan 11 procents rörelsemarginal före avskrivningar.

Konsensusprognoserna för SSAB fluktuerar ganska kraftigt vilket avspeglar en volatil vinstutveckling. Under hela 2013 missade SSAB förväntningarna så det är ganska naturligt att förväntningarna därmed varit lite försiktiga. Under 2014 var det tvärtom med tre bra rapporter på raken fram till bokslutet då SSAB återigen missade förväntningarna.

Om man ser till hur utvecklingen över tiden för konsensusprognoserna i SSAB så har de faktiskt sjunkit markant sedan november. Därmed var också förväntningarna låga vid ingången av året och efter den starka inledningen på 2015 finns alltså en chans att pendeln åter slår tillbaka.

Till en aktiekurs på 45,5 kronor så värderas SSAB:S aktie till 27 gånger förväntad vinst för 2015 och 15 för 2016. Justerat för nettoskulden så värderas rörelsen till knappt 10 gånger årets förväntade rörelseresultat före avskrivningar och drygt 8 gånger rörelseresultatet före avskrivningar för 2016.

Det är lågt, i synnerhet vid en jämförelse med andra cykliska storbolag och en viss rabatt är motiverad med tanke på att SSAB har ett mer volatilt resultat.

Likväl framstår värderingen som låg och med flera kvartal i följd med vinstförbättringar finns en god chans att riskpremien sänks i SSAB vilket kan föranleda ytterligare kursuppgångar. Om bolaget även under ganska svåra marknadsförhållanden som nu lyckas uppvisa bra vinstutveckling så kan det bli riktigt bra om efterfrågan stärks och den chansen ska man inte bortse ifrån.

Det har kommit en del bra makrostatistik från euroområdet den senaste tiden så chanserna uppväger. Rådet blir köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SSAB A Köp 51,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -