Fallet fortsätter

Börsen (Uppdaterad) Stockholmsbörsen fortsatte på onsdagen söderut efter tisdagens kraftiga nedgång och gick sämre än övriga Europabörser.

Vid klockan 15.30 hade OMXS30 sjunkit 0,25 procent till 1.592 och aktier för cirka 10 miljarder kronor hade omsatts.

"Vi fortsätter att se lite rekyl och vinsthemtagningar - det har varit temat för den senaste veckan och fortsätter även i dag. Sedan har vi ett antal rapportbolag i botten på listan: Skanska, Lundin Petroleum och Hexagon vars rapporter marknaden inte tyckte om", säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

Byggjätten Skanska tyngdes av att resultatet för det första kvartalet var lägre än väntat. Orderingången under kvartalet var också lägre än konsensus - 30,2 miljarder kronor mot förväntade 31,4 - och aktien backade 1,9 procent. Skanskas uppfattning av den svenska marknaden har dock enligt vd justerats upp på flera håll sedan årsskiftet.

"Vi har skruvat upp pilen för Sverige vad gäller anläggningssidan. Efter valet var det lite trögt och skakigt och man skulle stoppa några stora infrastrukturprojekt, men den osäkerheten har vi bakom ryggen nu och nu rullar det på i Sverige", säger vd Johan Karlström till Nyhetsbyrån Direkt.

Oljebolaget Lundin Petroleums ebitda-resultat var högre än analytikernas förväntningar och bolaget upprepade sina produktionsprognoser. Bolagets ledning är "mycket övertygad" om att det norska Edvard Grieg-fältet kommer att påbörja sin produktion under det fjärde kvartalet, säger oljebolagets vd Ashley Heppenstall till Direkt.

"Vi är väldigt nöjda med jobbet hittills och vi följer vår tidsplan", säger han.

Efter en inledande uppgång föll dock Lundin Petroleum och var ned 2,5 procent.

"Det skulle kunna röra sig om kommentarer kring Brynhild-fältet, om att det inte har nått sin fulla produktionskapacitet än, och fortsatt osäkerhet runt Edvard Griegs start", kommenterade en analytiker kurstappet.

Specialistläkemedelsbolaget Meda nådde ett ebitda-resultat exklusive engångsposter på 1.403 miljoner kronor för kvartalet. Förväntningarna låg på 1.457 miljoner kronor och aktien backade 2,5 procent.

"Det är framförallt den svaga organiska försäljningstillväxten om -5 procent som tynger kursen", säger en analytiker till Direkt apropå Meda och påpekar att förväntningarna enligt SME Direkt pekade på en liten ökning.

Läkemedelskollegan Sobi gjorde ett ebita-resultat på 172 miljoner kronor (-288) för det första kvartalet. Aktien stärktes 0,8 procent. Om de pågående buddiskussionerna lade bolaget locket på.

Mätteknikbolaget Hexagons första kvartal nådde inte riktigt upp till marknadens förväntningar och aktien föll 1,9 procent. Den organiska tillväxten steg 5 procent, att jämföra med analytikernas prognoser som i snitt låg på +6,5 procent, enligt SME Direkt.

"Lite svagt över hela linjen, men främst är det den organiska tillväxten som oroar - håller förväntningarna för helåret?", skriver en analytiker till Direkt apropå Hexagon.

Nya rykten omgärdade försäljningen av Nokias karttjänst Here - senaste budet är enligt Wall Street Journal att de tyska bilföretagen BMW, Mercedes och Audi vill köpa en majoritetspost till en värdering som är "betydligt högre än 2 miljarder euro".

Nokiaaktien var upp 1,0 procent i handeln på Stockholmsbörsen och korrigerat för utdelningen 0:14 euro per aktie var uppgången större. Även konkurrenten Ericsson steg, med 1,3 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -