Loomis under prognos

Kvartalsrapport Loomis gjorde ett sämre resultat än väntat under årets första kvartal, men den negativa avvikelsen förklarades av större än väntade strukturkostnader.

Värdehanteringsbolaget Loomis redovisar ett rörelseresultat, ebita, på 345 miljoner kronor för det första kvartalet 2015. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 337 miljoner kronor enligt SME Direkts prognossammanställning.

Intäkterna landade på 3.842 miljoner kronor, här låg förväntningarna på 3.807 miljoner kronor. Den organiska tillväxten stannade på 2 procent, att jämföra med marknadens förväntningar på 3,3 procent.

Intäkterna i Europa lyftes av de under 2014 vunna kontraktet med brittiska Tesco, medan en lägre försäljning i Norden resulterade i att den organiska tillväxten för segmentet som helhet uppgick till 0 procent.

Rörelseresultatet i Europa steg till 198 miljoner kronor (160) och rörelsemarginalen uppgick till 10,0 procent (9,1).

Synergieffekter till följd av den från VIA MAT förvärvade Schweiziska transport- och uppräkningsverksamheten, en fördelaktig utveckling av riskkostnader i Sverige samt det kontinuerliga arbetet med effektivitetsförbättringar är de primära förklaringarna till resultatförbättringen, skriver Loomis i rapporten.

Intäkterna i USA steg organsikt med 4 procent i det första kvartalet främst till följd av intäkter relaterade till det kontanthanteringskontrakt som tecknades 2014 samt av ökade intäkter från Loomis SafePoint.

Förändringen av de bränsletariffer som Loomis debiterar sina kunder reducerade kvartalets organiska tillväxt med 2 procentenheter, men påverkar inte väsentligt rörelseresultatet.

Rörelseresultat var 156 miljoner kronor (108) och rörelsemarginalen förbättrades till 10,3 procent (9,6). Den positiva utvecklingen förklaras primärt av att andelen intäkter från kontanthanteringstjänster fortsätter att öka samt av att det kontinuerliga arbetet med effektivitetsförbättringar fortsätter att ge resultat, skriver Loomis.

Andelen intäkter från kontanthanteringstjänster uppgick för kvartalet till 29 procent (27) av segmentets totala intäkter.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -