Låga förväntningar på Proffice

Aktieanalys Proffice-aktien kan inte locka med en verksamhet som går som tåget. Däremot erbjuder den låg värdering på lågt ställda förväntningar – och riktigt bra direktavkastning.

Bemanningsföretaget Proffice fortsätter att kämpa med över lag rätt tröga marknader. Efterfrågan i det första kvartalet har varit stabil men eftersom Proffice numera sätter ökat fokus på marginalerna så har bolaget tappat en del uppdrag i Sverige, som är den överlägset största marknaden för Proffice.

Omsättningen i affärsområdet Sverige backade med 1 procent i kvartalet jämfört med året innan. Lönsamhetsfokuset har dock gett resultat och trots lägre intäkter ökade rörelseresultatet, ebita, med 20 procent till 24 Mkr.

I affärsområdet Övriga Norden (vilket omfattar Norge, Finland och Danmark) var utvecklingen den motsatta. Omsättningen steg med 7 procent drivet framförallt av en stark ökning inom uthyrning av personal inom området industri/logistik i Norge. Områdena It/Teknik samt Aviation minskade däremot och den förskjutningen mot mindre specialiserad uthyrning påverkade dessvärre lönsamheten negativt.

Rörelseresultatet inom Övriga Norden minskade till 5 Mkr från 8 Mkr i i fjol. Resultatet tyngdes dock av omstruktureringskostnader på 2 Mkr i Norge. Proffice har även skrivit ned goodwill i Finland med 36 Mkr vilket dock inte ingår i ebita-resultatet.

Det ingår däremot i Proffice rapporterade rörelseresultat som landade klart under förväntan i det första kvartalet. Utan nedskrivningen hade rörelseresultatet varit 24 Mkr vilket vore mer i linje med snittprognosen inför rapporten som enligt Factset var 27 Mkr.

Att Proffice skriver ned goodwill i Finland hänger samman med en strategisk översyn som bolaget genomfört. Syftet med det har varit att lägga fast en plan för hur Proffice ska nå stabil långsiktig lönsamhet i nuvarande marknadsförhållanden.

Proffice nya huvudstrategi sammanfattas som kompetensspecialisering. Det innebär dels att andelen högre tjänster i erbjudandet ska höjas inom alla delar av koncernen samt att kunder och kandidater alltid ska mötas av en specialist på det aktuella området. Inom de nuvarande kompetensområdena ska lönsamma uppdrag prioriteras och Proffice ska samtidigt utveckla nya tjänster och lösningar som kan skapa nya tillväxtmöjligheter.

För att ytterligare understödja tillväxten i bolaget har Proffice även investerat i nya systemstöd och förstärkt säljorganisationen med 30 personer.

I samband med att den nya strategin lades fast så satte Proffice även upp nya finansiella mål. Tillväxtmålet är nu att bolaget organiskt ska växa minst i takt med de relevanta underliggande marknaderna. Tillväxten ska ske med god lönsamhet och målet för ebita-marginalen är minst 5 procent. Det kan jämföras med fjolårets 3,3 procent.

Kassaflödena har förbättrats inom Proffice och det var starkt även under det första kvartalet, 34 Mkr jämfört med -1 Mkr för ett år sedan. Proffice har nu slagit fast att bolagets balansräkning är lite väl stark. Bolaget har inga räntebärande skulder och 102 Mkr i kassan.

Enligt de nya finansiella målen ska Proffice sikta mot en nettoskuld på 10-30 procent av eget kapital. I dagsläget innebär det att bolaget har 150-300 Mkr att sätta sprätt på och Proffice meddelar på onsdagen att ett återköpsprogram har beslutats. Utdelningspolicyn om minst 50 procent av resultatet efter skatt kvartstår.

Sammantaget rapporterade Proffice i sitt första kvartal 1 procent högre intäkter än i fjol och 10 procent högre ebita-resultat, rörelseresultat före nedskrivningar. På sista raden tyngdes resultatet av den stora nedskrivningen i Finland och per aktie rapporterade Proffice en förlust på 11 öre. Justerat för engångsposter var dock rörelseresultatet i linje med förväntningarna.

För helåret 2015 väntas Proffice nå en tillväxt på 2,4 procent enligt databasen Factset. Rörelsemarginalen spås öka till 3,7 procent från 3,3 procent i fjol och snittprognosen för vinst per aktie är 1,79 kronor. I siffrorna ingår en reavinst från försäljningen av området Aviation som nyligen såldes.

För 2016 väntas en tillväxt på knappt 4 procent men en försämring av rörelsemarginalen till 3,5 procent. Vinsten per aktie blir då något lägre på 1,76 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 11,6 respektive 11,8. Justerat för den starka balansräkningen värderas rörelsen till 8,4 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Starka kassaflöden och lågt värderade vinster gör att Proffice-aktien väntas vara en riktig utdelningskanon de närmaste åren. Prognoserna för utdelningarna ger direktavkastningar på hela 5,9 procent och 6,3 procent.

Proffice-aktien har inte gjort många glada på sistone. Efter ett ryck uppåt under februari har kursen dalat nedåt igen. Efterfrågan är trög och det känns som det kommer att dröja ett tag innan svenska företag får så mycket att göra att de måste ta in hyrpersonal i stor omfattning igen.

Det återspeglas dock även i förväntningarna på Proffice som är lågt ställda för de kommande åren. Konjunkturpilarna pekar samtidigt svagt uppåt så chanserna finns att Proffice kan prestera bättre än väntat framöver. Under tiden väntas aktien bjuda på direktavkastningar i Telia-klass. Risken är klart högre i Proffice än i Telia men det finns också större potentiell uppsida på sikt.

En som gillar vad han ser i Proffice-aktien är Gustaf Douglas som nyligen köpte in sig med 5 procent i bolaget. Vi tar rygg på honom och behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 20,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -