"Inflationsmålet har fungerat"

Konjunktur Det är mycket ovanliga tider i penningpolitiken, med en reporänta under noll. Men inflationsmålet har i stora drag fungerat som det var tänkt, säger Stefan Ingves.

"Från tid till annan har den samhällsekonomiska utvecklingen lett till att den rådande penningpolitiken fått omprövas, särskilt då förtroendet för det nominella ankaret har urholkats", sade riksbankschef Stefan Ingves på onsdagen, enligt ett förskrivet anförande.

Stefan Ingves konstaterade att 90-talskrisen visade hur viktigt det är att ha ett trovärdigt nominellt ankare och för Riksbankens del blev resultatet det inflationsmål som vi har än i dag.

"Och även om ett flertal faktorer utöver penningpolitiken har bidragit till den låga inflationen vill jag med bestämdhet hävda att inflationsmålet i stora drag har fungerat som det var tänkt", sade han.

Enligt Stefan Ingves har erfarenheterna från den senaste globala finanskrisen tydligt visat att finansiell stabilitet är en förutsättning för makroekonomisk stabilitet och prisstabilitet. Finansiella kriser leder till en svag ekonomisk utveckling och svårigheter att kontrollera inflationen. Och det blir mycket svårare att påverka ekonomin via penningpolitiken om en finansiell kris inträffar.

"Men en förutsättning för att kunna väga in finansiell stabilitet i de penningpolitiska besluten är att inflationsförväntningarna är väl förankrade runt målet och att inflationen ligger ganska nära målet", betonade riksbankschefen.

Han upprepade vidare att Riksbanken nu påverkas av att ECB väljer att föra en "mycket expansiv" penningpolitik, Det är bra för Sverige på längre sikt, men på kort sikt kan det bli problem om kronan stärks och sänker ett redan lågt inflationstryck.

Stefan Ingves konstaterade att det som hände i Sverige under förra året, då inflationen fortsatte att bli överraskande låg samtidigt som inflationsförväntningarna fortsatte falla, har ganska dramatiskt ändrat på förutsättningarna för penningpolitiken.

"I den aktuella penningpolitiken tar vi hänsyn till alla tidigare lärdomar. Vi bedriver en mycket expansiv penningpolitik för att bevara trovärdigheten för inflationsmålet som nominellt ankare. Samtidigt är det viktigt att riskerna förknippade med hushållens skuldsättning hanteras, eftersom finansiell stabilitet är en förutsättning för att uppnå inflationsmålet på längre sikt", sade han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -