Vänteläge i Turkiet

Placera i Turkiet Efter flera dagars resande i Istanbul är den definitiva känslan att man bör vänta in regeringsvalet i sommar innan man investerar i landet.

Istanbulbörsen värderas till ett p/e-tal under 11 för innevarande år, jämfört med Stockholmsbörsen som har ett p/e-tal på 17. Vinsttillväxten för Istanbulbörsen förväntas ligga på 12 procent under 2015 jämfört med den svenska på 15 procent.

Den turkiska ekonomin spås växa med 3,5-4,0 procent de närmaste åren, jämfört med den svenska som väntas ligga på drygt 3 procent under 2015-2016, enligt Konjunkturinstitutet.

Den låga värderingen på Istanbulbörsen speglar riskerna som finns med investering i Turkiet. I grund och botten har landet alla egenskaper som behövs för att kunna fortsätta växa under lång tid framöver. Det geografiska läget är ypperligt, demografin med ung befolkning är en tillväxtmotor, den låga skuldsättningsnivån bland hushållen en styrka och de finansiella marknaderna är välutvecklade för att vara en tillväxtmarknad.

Vidare har Turkiet stora stabila bolag med stora kassor och starka huvudägare. Landet har 15-20 mäktiga finansfamiljer som kontrollerar de viktigaste bolagen och dessa är långsiktiga och intresserade av höga utdelningar varje år, vilket den höga direktavkastningen på Istanbulbörsen också indikerar (4,7 procent).

Antalet hushåll växer med 2 procent per år vilket är nästan dubbelt så mycket som befolkningstillväxten. Antalet personer i ett hushåll ligger på 3,8 medan den i Tyskland, med ungefär samma invånarantal, ligger på 2 personer. Med fler hushåll så ökar efterfrågan på kapitalvaror och den inhemska konsumtionen stimuleras.

Det är de positiva sidorna av Turkiet, men tyvärr har myntet en baksida.

Rent politiskt har regeringen fokus på fel saker i dagsläget, vilket vi lyft fram tidigare i vår artikelserie. President Erdogans inriktning går mot ett mer religiöst samhälle vilket även hämmar den demokratiska utvecklingen på olika sätt. Det ökar därmed risknivån för investerare utanför landet att placera sina pengar på börsen i Istanbul.

Istället för att arbeta med att minska bytesbalansunderskottet för att minska beroendet av utländska kapitalmarknader så ligger huvudfokus på att utöka den egna makten och på inhemska regleringar inom olika företagsektorer.

Ett exempel är regleringen av öl- och spriförsäljningen som bland annat drabbat ölbryggeriet Efes hårt. Och i skolan blir det alltmer fokus på religiös utbildning istället för att stärka kärnämnen som språk, matematik och samhällskunskap.

Inflationen på stundtals 8-10 procent är också ett problem och kan utgöra ett stort hot mot ekonomisk tillväxt på sikt. Marknadsräntorna är också höga, över 10 procent, och allt sammantaget vill man som investerare ha en totalavkastning på kanske 20 procent för att det ska vara värt att vara på börsen om man beaktar att den riskfria räntan är cirka 10-12 procent. Utöver detta har man valutarisken givetvis.

Det är inte så konstigt att förvaltarna på FIM, Linda Blom och Kuldar Rahuorg, som är inriktade på tillväxtmarknader och potentiella tillväxtmarknader (så kallade frontier-markets) är avvaktande till Turkiet just nu och har inga investeringar i landet.

Däremot har man tidigare haft en del investeringar och Linda Blom, som förvaltar FIM Emerging Markets Småbolag, menar att man i det korta perspektivet måste vara väldigt selektiv om man ändå vill placera pengar i landet.

Min känsla är att man bör se den turkiska marknaden som en så kallad ”trading market” just nu på grund av den höga volatiliteten. Turkiet påverkas som sagt av dollarn och euron då landet finansieras sitt bytesbalansunderskott med utländsk valuta.

Turkiet är också i stort behov av att köpa naturgas och olja från utlandet för att täcka efterfrågan från den inhemska ekonomin, vilket gör landet känsligt för prisfluktuationer i råvarorna. 

Det gör också att man eventuellt kan förutspå vissa rörelser på börsen genom att beakta oljeprisutvecklingen och de signaler som kommer från USA och ECB gällande åtstramningar eller stimulanser, som i sin tur påverkar värdet på dollarn och euron och därmed kostnaden för Turkiet att täcka underskottet.

Detta kan dock tyckas vara överkurs för genomsnittsplaceraren och därför är min helhetsbedömning att man bör vara försiktig just nu, åtminstone fram till valet i sommar.

Här kan du läsa fler artiklar från Placeras investerarresa till Turkiet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -