Slakt på Stockholmsbörsen

Börsen (Uppdaterad) Stockholm var en av de sämre börserna i Europa på tisdagen. Ett tungt vägande skäl till detta var raset i verkstadstungviktaren Atlas Copco, vars rapport straffades hårt av marknaden.

Strax före klockan 14 hade OMXS30 tappat 2,1 procent och index låg därmed på 1.683. Omsättningen var cirka 9,8 miljarder kronor. På kontinenten var ledande index ned mellan 0,9 och 1,7 procent.

Bland morgonens rapportbolag tyngde Atlas Copco vars A-aktie föll hela 7,8 procent efter rapporten. Efterfrågan på gruvutrustning försvagades ytterligare under kvartalet och den organiska orderingången sjönk 5 procent.

Barclays skriver i en kommentar till Atlas Copcos rapport att den vittnar om ett svagt kvartal, särskilt för orderingången inom kompressorteknik och Mining, och förutom upprepade utsikter och solid utveckling inom Industriteknik är det enligt Barclays svårt att hitta förmildrande omständigheter i rapporten.

Swedbank rapporterade före öppning och var ned 3,0 procent efter att banken visat svaghet på viktiga resultatrader. Både räntenetto och provisionsnetto var sekventiellt svagare.

"Nu ser man att hushållsverksamheten inte håller uppe så bra som man trott så det blir en dubbel effekt, en press på räntenettot, som kommer synas i konsensus. Därtill har Swedbank en så pass liten buffert nu mot FI:s krav på kapitalsidan att de måste dra ned utlåningstillväxten, något som hjälpt räntenettot ganska mycket under senare kvartal", säger en analytiker som följer Swedbank i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Låskoncernen Assa Abloy visade en oväntat hög organisk tillväxt för det första kvartalet, men det räckte inte för att hålla aktien uppe. Assa Abloy tappade åter stort i Kina även om nedgången var mindre än kvartalet innan. Aktien tappade 1,8 procent.

Ericsson backade 1,6 procent. Goldman Sachs har sänkt rekommendationen för aktien till neutral och uttrycker oro för telekombolagets bruttomarginal i sin analys.

Inom verkstad rekylerade Sandvik ned 3,4 procent efter den överraskande starka rapporten på måndagen.

Electrolux har rapporterat för det första kvartalet, men aktien föll trots det vid lunchtid sedan dess amerikanska konkurrent Whirlpool sänkt resultatprognosen för 2015 med hänvisning till valutaeffekter och efterfrågan i Brasilien. Whirlpool spår nu en vinst på 9-10 dollar per aktie jämfört med den tidigare prognosen som var på 10:75-11:75 dollar. Electrolux noterades 2,3 procent lägre.

Teknikkonsulten Semcons resultat efter skatt blev 25 miljoner kronor för det första kvartalet, jämfört med 30 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol. Intäkterna minskade till 677 miljoner kronor. Justerat för valutakurseffekter, förvärv och avyttringar blev den organiska tillväxten -6 procent.

Omställningen av leveransmodellen och anpassning av erbjudandet i Tyskland innebär att affärsområdet förväntas visa ett svagt resultat under hela 2015, uppgav bolaget och Semconaktien svarade med att falla 8,5 procent.

Bland dagens fåtaliga vinnare fanns vindkraftbolaget Eolus Vind, som redovisade ett resultat efter skatt på 75,5 miljoner kronor för räkenskapsårets andra kvartal. Bolaget föreslår dessutom en utskiftning av kapital motsvarande 10 kronor per aktie. Eolus Vind steg 9,7 procent.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -