Merkel vill hitta lösning för Grekland

Europa Tysklands förbundskansler Angela Merkel anser att en grekisk betalningsinställelse skulle vara ett misslyckande för euroområdet, och vill hitta en lösning för landet.

Det sade Greklands premiärminister Alexis Tsipras i en intervju med Star TV på måndagskvällen, enligt Bloomberg news.

"En grekisk betalningsinställelse och bristning skulle bli ett misslyckande för Europa, för Merkel och Grekland. Den tyska förbundskanslern är villig att hitta en lösning för Grekland", sade han.

Premiärministern sade en eventuell grekisk utbrytning från euroområdet ska beslutas av det grekiska folket, men tillade att han inte tror att det kommer att behöva gå så långt eftersom ett avtal kommer att träffas.

Alexis Tsipras sade vidare att regeringen gör allt den kan för att visa att Grekland är redo för de kompromisser som behövs för att få till en överenskommelse med kreditgivarna.

"Förhandlingarna är i det mest kritiska skedet. Vi gör stora ansträngningar för att täcka den distans som krävs för en överenskommelse. Som jag sa i Bryssel, vi har klarat 70 procent av sträckan och vi ber dem att gå de kvarstående 30 procenten tillsammans", sade han.

Kritiska punkter i förhandlingarna är arbetsmarknads- och pensionsreformer samt försäljningar av statliga tillgångar. Premiärministern sade att Grekland kommer att höja de lägsta lönerna gradvis. "Det är vårt mandat. Vi kommer att göra det i samtal med våra kreditgivare".

Alexis Tsipras försvarade också sin finansminister Yanis Varoufakis, som kritiserades hårt av sina kollegor i eurogruppen vid fredagens möte och vars inflytande över förhandlingarna nu har inskränkts.

Enligt premiärministern är finansministern en "tillgång", och han tillade att förhandlingarna "inte handlar om huruvida Europa gillar Tsipras eller Varoufakis som personer".

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -