"Erdogan har allt att förlora i valet”

Placera i Turkiet Den turkiska ekonomin har haft en fin utveckling med Erdogan vid makten. Trots det bubblar det av starka motsättningar under ytan.

Turkiet har haft en stark ekonomisk utveckling de senaste tio åren och i synnerhet under Erdogans tid vid makten. Men samtidigt så finns det ett tydligt missnöje över sättet hur regeringspartiet AKP styr landet och stora motsättningar råder mellan sekulariserade och religiösa folkgrupper, vilket enligt många experter kan sätta käppar i hjulet för den turkiska framgångssagan ur ett ekonomiskt perspektiv.

Vi åkte till det berömda och högt rankade privata universitetet Sabanci i Istanbul för att träffa en av Turkiets främsta statsvetare, professor Ersin Kalaycioglu, för att diskutera turkisk politik.

Kalaycioglu är inte nådig i sin kritik mot Erdogan och hans sätt att styra landet mot en mer konservativ inriktning. Han menar att Turkiet må vara en demokrati officiellt, men att verkligheten är en annan.

Erdogan har allt att förlora i kommande parlamentsvalet, konstaterar Ersin Kalaycioglu.

"Antingen vinner han och utökar sin makt genom att ändra grundlagen så att presidenten får makten över regeringen, eller så måste han sannolikt fly landet på grund av de otaliga brott han begått mot konstitutionen och grundlagarna de senaste åren", säger han.

Experter har räknat ut att Erdogan beskylls för att vara skyldig till brott som totalt skulle ge över 200 år i fängelse om han skulle åtalas

Ersin Kalaycioglu menar vidare att det inte finns några pålitliga opinionsundersökningar och frågar man gemene man på stan om Erdogans styre så framträder ofta en tydlig negativ bild av AKP och dess politiska styrning i storstäderna.

Stödet bland fattiga och lågutbildade i landsbygden är däremot betydande. Där är utbildningsnivåerna låga och arbetslösheten hög.

Genom diverse riktade ekonomiska stödprogram riktade till människor med låg inkomst utanför stadskärnan har Erdogan skaffat sig en allt större makt. Även om de sekulariserade och högre utbildade i städerna är tydliga i sin kritik mot regeringen så räcker det sannolikt inte till att ändra regeringen valet 7 juni.

"De som röstar på AKP är oftast högerorienterade religiösa människor vars ekonomiska situation förbättrats under Erdogans tid", säger Kalaycioglu.

Som exempel nämner han den stora gruppen arbetslösa kvinnor som har noll kronor i inkomst men som under de senaste åren fått 750 kronor i månaden från regeringen. För dem betyder regeringens politik mycket. Plötsligt har de en inkomst och därigenom kunnat ta en större plats i samhället.

”Detta är ett billigt sätt för Erdogan att finansiera den stora massans stöd från landsbygden och de kommer sannolikt fortsätta rösta för honom”, fortsätter Kalaycioglu.

Han menar vidare att det finns stora problem med förtroendet för lag och ordning och att korruptionen är utbredd.

”Detta är en bild som västerländsk media oftast missar i sin iver att berätta sagor om den ekonomiska utvecklingen i landet på senare år. Men faktum är att media också kontrolleras till stora delar av regeringen och folk vågar inte prata offentligt om dessa problem.”

När det gäller utrikespolitiken så anser professorn att Turkiet saknar en rak linje. Ambitionen för ett par år sedan var att landet inte skulle ha några fiender alls i regionen. Nu har man istället inga vänner alls.

”Relationen med EU har heller inte förbättras, snarare tvärtom. Erdogan vet hur viktigt det är med fortsatt goda handelsrelationer med europeiska länder men rent politiskt så anser han inte att Turkiet är i särskilt stort behov av EU just nu.”

Hans åsikter delas av en rad experter vi träffat under resan och osäkerheten är mycket hög inför valet i sommar. Detta har givetvis påverkat de finansiella marknaderna och det råder en hög grad av försiktighet bland turkiska investerare just nu.

Placera rapporterar direkt från Istanbul under resan gång. Har du några frågor om Turkiet som investeringsland är du välkommen att skriva dem i kommentarsfältet nedan. Vi tar med frågorna till de experter vi träffar på resan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -