Eolus vräker ut pengar

Kvartalsrapport Eolus Vind ökade vinsten kraftigt i första kvartalet och styrelsen vill nu skifta ut pengar till aktieägarna.

Vindkraftbolaget Eolus Vind redovisar ett resultat efter skatt på 75,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2015 (9). Resultatet per aktie uppgick till 3:04 kronor (0:37).

Nettoomsättningen uppgick till 746 miljoner kronor (86,2). Rörelseresultatet blev 83,7 miljoner kronor (14,9).

Styrelsen meddelar i samband med rapporten att den avser att skifta ut cirka 249 miljoner kronor till aktieägarna.

Ett automatiskt inlösenförfarande föreslås, där varje aktie delas upp i en inlösenaktie och en ordinarie aktie. Inlösenaktien kommer sedan automatiskt att lösas in för 10 kronor per aktie.

Förslaget kommer att behandlas på en extra bolagsstämma den 2 juni 2015. Förutsatt att bolagsstämman beslutar enligt förslaget beräknas betalning för inlösenaktien ske omkring den 3 juli 2015.

I takt med en allt mer mogen marknad med bättre tillgång till alternativa finansieringskällor har behovet av egetkapitalfinansiering av verksamheten minskat. Avyttring av idrifttagna vindkraftverk samt Google-parkerna har frigjort mycket kapital som varit bundet i varulager och pågående projekt.

Mot denna bakgrund har styrelsen därför initierat ett arbete för att optimera koncernens framtida kapitalstruktur, heter det i delårsrapporten.

Likvida medel uppgick vid kvartalets utgång till 297 miljoner, en ökning med 166 miljoner. Utöver likvida medel fanns en outnyttjad checkkredit om 195 miljoner (75).

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -