Tio köpvärda fonder november – så gick det

Utvärdering Ordningen återställd bland Placeras rekommenderade fonder. De senaste sex månaderna har åtta av tio levt upp till våra förväntningar och slagit snittet i sina fondkategorier.

Varje månad presenterar Placera en lista med tio fonder som vi bedömer ska gå bättre än snittet av liknade fonder framöver. Efter sex månader utvärderar vi utfallet. Nu är det dags att utvärdera hur det har gått för de fonder som vi rekommenderade i november 2014.

Utfallet för de tio fonder som vi rekommenderade i november, för sex månader sedan, är bra, riktigt bra. Åtta av tio fonder har presterat högre avkastning än sina fondkategoriindex.

Fem fonder har presterat högre avkastning än 20 procent på sex månader. Allra bäst har det gått för vår läkemedelsfond. JPM Global Healthcare har stigit med drygt 42 procent. Det är även någon procentenhet bättre än snittet för gruppen så vi är klart nöjda.

Vår nya favorit bland globalfonderna, indexfonden SPP Aktiefond Global, fortsätter att övertyga. Det visar sig i avkastningen som uppgår till drygt 30 procent. Till skillnad från andra globala indexfonder så investerar den även på tillväxtmarknaderna vilket är intressant framöver.

Fidelity Nordic har gett sina andelsägare valuta för pengarna genom att ha stigit med drygt 25 procent de senaste sex månaderna. Men det är fortfarande sämre än snittet för Nordenfonder som har stigit med nästan 30 procent.

Bland våra medelriskfonder har Cliens Mixfond klarat börsuppgången bäst. Vi summerar avkastningen till drygt 22 procent. Med det slår den snittet av sina konkurrenter, 18,5 procent. Det gör även AMF Balansfond som har stigit med 20 procent.

Den passiva indexfonden Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige klarar dock inte att slå snittet av gruppen. Avkastningen stannar på drygt 15,5 procent de senaste halvåret. Brummer Multi-Strategy 2XL fortsätter att leverera godkänd avkastning. De senaste halvåret har den stigit med knappt 10 procent, vilket är lite bättre än kategorisnittet.

Våra lågriskfonder fortsätter att hålla sina konkurrenter stången. Alla tre slår snittet av svenska korta räntefonder. Bäst återigen är Spiltan Räntefond Sverige, följd av Atlant Explora och Atlant Stability.

  Avkastn Kategori-
  6 mån % index %
SPP Aktiefond Global 30,5 29,7
Fidelity Nordic A-SEK 25,5 28,9
JPM Global Healthcare A (acc) - USD 42,1 41,2
Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige 15,6 18,5
Brummer Multi-Strategy 2XL 9,3 9,1
AMF Balansfond 19,9 18,5
Cliens Mixfond B 22,5 18,5
Spiltan Räntefond Sverige 1,4 0,23
Atlant Explora 1,1 0,23
Atlant Stability 0,3 0,23
Källa: Morningstar    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -