Lindab övertygade inte

Kvartalsrapport Lindab hade en god organisk tillväxt under årets första kvartal, men resultatet hängde inte med uppåt.

Byggkomponentbolaget redovisar ett resultat före skatt på 41 miljoner kronor i det första kvartalet 2015. SME Direkts snittprognos på resultat före skatt uppgick till 48 miljoner.

Omsättningen blev 1.694 miljoner, mot väntade 1.612 miljoner. Rörelseresultatet blev 54 miljoner. Här var 63,8 miljoner kronor väntat enligt SME:s sammanställning.

Den organiska tillväxten - försäljningsökning rensad för valuta- och strukturaffärer - var 5 procent (fjärde kvartalet 2014: +1 procent) mot väntade 1,5 procent.

Det lägre rörelseresultat i kvartalet, jämfört med motsvarande period föregående år, förklaras av en försämrad resultatutveckling inom Building Systems, till följd av främst valutaeffekter, samt av en högre kostnadsnivå i de koncerngemensamma funktionerna drivet av genomförda förvärv och implementering av den nya strategin.

Det skriver bolaget i sin kvartalsrapport, där rörelseresultatet rapporterades till 54 miljoner kronor, mot 60 miljoner i fjol och tvärtemot en väntad förbättring.

"För att skapa mer resurser för genomförandet av strategin har ett antal åtgärder initierats inom främst Products & Solutions. Bland annat genomförs strukturförändringar och effektiviseringar i Finland, Tjeckien och Polen samt på ett antal andra områden", heter det i rapporten, som fortsätter:

"Den högre volymen inom Products & Solutions har bidragit positivt till rörelseresultatet, dock har bruttomarginalerna varit lägre på grund av förändrad produktmix och lägre prisnivå jämfört med motsvarande kvartal föregående år", heter det.

Enligt vd-kommentaren i samma rapport försvagades bruttomarginalen "på grund av en allmänt osäker situation på den europeiska marknaden".

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -