På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i maj

Fondtips Senaste månaden har det främst varit uppåt på världens börser. Världsindex står på plus 2 procent. Placera tror att även maj blir en bra månad – med reservation för vad som händer i Grekland

Den senaste månaden har de flesta stora aktiemarknader stigit i värde. En svagare krona har bidragit till att vi svenskar har fått en extra avkastning på våra utlandsfonder. Världsindex och Europa har stigit med 2 procent och USA med 1,5 procent.

Bäst har det gått för tillväxtmarknadsfonderna i allmänhet, plus 7 procent, och Östeuropafonderna i synnerhet, plus 10 procent.

Rapportsäsongen har börjat och det är blandade reaktioner hittills. Det är främst valutan som spökar. För exportbolagen välkomnas en svagare krona medan importbolagen och de som har stora kostnader i dollar inte är lika exalterade.

Placera ser ganska ljust på aktiemarknaden framöver. I vår makrobild har vi viktat upp aktiedelen inför maj. Räntan är fortsatt rekordlåg och allt fler centralbanker gasar för att få fart på ekonomin. Vi ser bättre globala tillväxtsignaler. Det finns alltså få alternativ till börsen.

Samtidigt har vi en låg period av börsuppgång bakom oss, värderingarna ökar och rapportsäsongen kan överraska negativt. Vi har också Grekland där riskerna har ökat, vilket oroar marknaden mycket. Men vårt huvudscenario är fortsatt aktieinriktat.

Inför maj gör vi en del förändringar bland våra rekommenderade fonder. Med tanke på att tillväxtmarknaderna ser ut att ha vänt trenden vill vi gärna lägga till en sådan fond. Vi väljer Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index och tar motvilligt bort Swedbank Robur Indexfond Europa.

Bland medelfonderna ökar vi risken genom att byta ut Brummer Multi-Strategy 2XL mot Cliens Mixfond som har en tydligare korrelation och fokus på aktiemarknaden.

Som vanligt finns fonder med olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. De som delar vår uppfattning om att aktiefonder är att föredra ska botanisera bland våra hög- och medelriskfonder, medan de som tycker att riskerna har stigit hänvisar vi till våra lågriskfonder.

HÖG RISK

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Hittills har Danske Invest Global Index varit Placeras favorit. Men nu finns det fler som slåss om vår gunst. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index: Aktiemarknaden går i cykler. Snart kan det vara läge att börja rikta blickarna mot tillväxtmarknaderna igen. De bästa fonderna är stängda men Placera listar de bra alternativ som står till buds. Läs hela analysen här

UBS European Opportunity Unconstrained: Det är mest svarta rubriker om tillståndet i Europa. De riskvilliga gör bedömningen att ECB ökar stimulanserna, vilket gynnar aktier. Placera har funnit ytterligare en köpvärd Europafond. Läs hela analysen här.

Swedbank Robur Exportfond: En svagare valuta gynnar svenska exportbolag. Bland fonderna borde Roburs Exportfond kunna bli en vinnare. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som i placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper värdepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet.  Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Cliens Mixfond: Sedan förra analysen, länk till har Cliens Mixfond klarat sig riktigt bra och vi tror att Gunnar Håkansson kommer fortsätta att leverera bra så länge aktiemarknaden utvecklas väl. Läs hela analysen här

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.  Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Explora: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Oron på oljemarknaden väntas bestå vilket får Placera att sänka rekommendationen på Atlant Stability till neutral. Långsiktigt tror vi dock att fonden kommer att tillhöra de bästa hedgefonderna med låg risk. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Läs här hur det gick för våra rekommenderade fonder i november, för sex månader sedan.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global All Countries A SEK Köp 103,12 -
Köp 139,02 -
UBS European Opportunity Uncons EUR PAcc Köp 1 878,15 -
Swedbank Robur Exportfond A Köp 105,90 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 248,87 -
Cliens Mixfond A Köp 2 295,63 -
AMF Balansfond Köp 252,33 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 116,42 -
Köp 1 669,94 -
Atlant Stability Köp 1 331,72 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -