På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda aktier i maj

Aktietips Listan över köpvärda aktier har levererat bättre avkastning än övriga börsen och vi gör nu ett byte där vi tar in ett cykliskt bolag.

Som framgår av Pekka Kääntäs marknadssyn så behåller vi den relativt höga andelen aktier i vårt allokeringsförslag, trots den oro som finns kring Grekland. Anledningen är fortsatta signaler om att Riksbanken vill sätta press på kronan och den amerikanska motsvarigheten inte har bråttom att höja räntan.

Sammantaget innebär det en fortsatt gynnsam valutasituation för exporterande svenska företag samtidigt som risken för finansiell oro i USA minskar.

Sedan förra listan presenterades har de tio aktierna på listan i snitt stigit 4,5 procent till och med måndag förmiddag. Det kan jämföras med +3,4 procent för totalindex (inklusive utdelningar) under samma period.

Två aktier gick minus under perioden: NCC och B&B Tools. NCC har en inte obetydlig exponering mot bostadssektorn och aktien fick lite stryk efter byggbolaget JM:s svaga delårsrapport.

Vi väljer nu att ta ut NCC från listan över tio köpvärda aktier. Vi fortsätter gilla aktien men ser nu en risk för att även det faktum att en av de halvårsvisa utdelningarna har tagits kan minska attraktion i aktien.

Liksom förra månadens två nya aktier, Husqvarna och Gränges, fortsätter vi växla över till mer konjunkturoffensiva inslag. Inför maj månad tar vi in lagerjätten SKF på listan.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i maj:

SKF: Bolaget ger en tydlig exponering mot de bättre tider som väntas i Europa. Vi ser kursnedgången i samband med delårsrapporten som ett bra köptillfälle.

Husqvarna: Bolagets exponering mot konsumenter i såväl Europa som USA lockar oss i det här läget av konjunkturutvecklingen. Lönsamheten har förbättrats kraftigt och med stigande volymer ger det bra hävstång i resultatet.

Gränges: Nyligen noterade Gränges är verksamt som hårt nischad underleverantör till fordonsindustrin. Trots en god kursuppgång senaste tiden värderas aktien försiktigt på dagens prognoser och i relation till övriga verkstadssegmentet.

B&B Tools: Senaste rapporten visade att bolaget gynnas av den starka byggmarknaden i Sverige samtidigt som effektiviseringsarbetet börjat ge effekt. Aktien är mycket attraktivt värderad jämfört med närmast jämförbara bolag.

Diös: Fastighetsbolaget har nu integrerat Norrvidden och lönsamheten har börjat stärkas. Akten är attraktivt värderad och har en av de högsta direktavkastningarna i branschen. Läs vår senaste analys här.

Indutrade: Mycket aktiv förvärvare av industriföretag. Bolaget har lyft intäkter och orderingång. Även på sista raden väntas god tillväxt den närmaste tiden. Här är vår senaste analys av bolaget.

Inwido: Aktien handlades länge under introduktionspriset trots att tredje kvartalet var starkt. Årets resultat tyngs engångsposter men rensat för dessa och framför allt på nästa års vinstprognos är värderingen intressant.

Peab: Värderas lägst av de tre breda byggbolagen på börsen. Stor exponering mot den starka svenska marknaden väntas driva på vinstökningen i bolaget.

Betsson: Generösa utdelning, de senaste förvärven och spekulationer kring vad som ska hända i USA när nätspel åter börjar tillåtas gör aktien intressant.

SEB: Bokslutet var starkt och aktien har fortsatt uppåt. De extremlåga räntorna håller tillbaka räntenettona bland bankerna men en fortsatt hög direktavkastning i SEB borgar för att intresset håller i sig.

Våra tips på tio köpvärda aktier kan ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med varje månadsskifte reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Jesper Strandbergs förslag på tio köpvärda fonder i maj.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SKF B Köp 216,90 -
Husqvarna B Köp 64,00 -
Gränges Köp 74,75 -
Bergman & Beving B Köp 138,25 -
Indutrade Köp 427,00 -
Diös Fastigheter Köp 66,25 -
Inwido Köp 95,50 -
Peab B Köp 72,95 -
Betsson B Köp 358,50 -
SEB A Köp 107,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -