Turkiska valet i fokus

Placera i Turkiet Ung befolkning och låg skuldsättning är bara några faktorer som talar för den turkiska ekonomin på längre sikt. Men landet är fortfarande relativt okänt bland svenska investerare.

Placeras investeringsresa går i år till Turkiet. Med på resan är Linda Blom, huvudansvarig fondförvaltare för fonden FIM Emerging Markets Småbolag. Placera passade på att bena ut på vilket sätt Turkiet skiljer sig från Europa när det kommer till investeringar.

Vad anser du om Turkiet som investeringsland?

”Landet har en stor och mycket ung befolkning och en växande ekonomi, även om tillväxten just nu är rätt moderat jämfört med tidigare", säger Linda Blom och konstaterar att BNP-tillväxten ligger mellan 2,5-3,0 procent .

"Det geografiska läget på gränsen mellan öst och väst är naturligtvis också intressant. Börsen i Istanbul erbjuder en hel del stora och välfungerande bolag med förhållandevis bra bolagsstyrning."

”Istanbulbörsen har en genomsnittlig omsättning på 1,3 miljarder dollar per dag och utländska investerare står för cirka 20 procent av volymen.”  

Vilka är de största styrkorna i den turkiska ekonomin?

”En tydlig styrka är helt klart den unga befolkningen och den finansiella biten. Jag tänker främst på att skuldsättningen som andel av BNP ligger på en relativt låg nivå, 33 procent, och att budgetunderskottet ligger under 2 procent av BNP.”

Vilka är de största utmaningarna?

”Den största utmaningen har länge varit bytesbalansunderskottet. Trots att situationen förbättrats den senaste tiden så är Turkiets svaghet den externa balansen i kombination med en låg sparandegrad. Samtidigt är den ekonomiska tillväxten på en relativt låg nivå om man jämför historiskt och ligger bland annat under medeltillväxten de senaste tre åren", säger Linda Blom.

”Man ska inte heller glömma bort de politiska riskerna som tidvis skapar hög volatilitet på de finansiella marknaderna både internt och externt i regionen. Turkiet har regeringsval den 7 juni i år vilket kan skapa osäkerhet på marknaderna.”

Vilka sektorer är intressantast just nu?

”För tillfället kan man se en hel del fokus på försvarsindustrin och byggnadsindustrin. Förklaringen till detta ligger i den geopolitiska oro som råder i regionen och närområdena samt regeringspartiet AKP:s vision där byggnadsbranschen ses som en nyckelfaktor för ekonomisk tillväxt.”

En inte oväsentlig fråga är hur värderingen ser ut på den turkiska börsen. Enligt Linda Blom ligger p/e-talet för den turkiska börsen i genomsnitt på 10,7 för innevarande års vinstprognoser. Vinsttillväxten väntas samtidigt ligga på 12 procent i år och direktavkastningen är 4,2 procent.

Det kan jämföras med Stockholmsbörsen som värderas till p/e 17 för 2015 och väntas ha en vinsttillväxt på 15 procent. Direktavkastningen ligger på 2,7 procent. Med andra ord väntas vinsttillväxten vara något högre i Stockholm jämfört med Istanbulbörsen men i gengäld är snittvärderingen och utdelningen betydligt lägre i Turkiet.

Vilka är de viktigaste drivkrafterna i regionen just nu?

På den positiva sidan lyfter hon fram det låga oljepriset som påverkar bytesbalansunderskottet positivt.

"Turkiet är inte självförsörjande vad gäller olja utan beroende av import, vilket skapar ett strukturellt bytesbalansunderskott för den turkiska ekonomin. Ett lägre oljepris är naturligtvis också positivt för efterfrågan generellt".

Andra positiva faktorer är att USA och Iran närmat sig varandra och att en del sanktioner mot Iran upphävs. Iran är en viktig marknad för många turkiska företag.

En annan viktig drivkraft är även de stora infrastrukturinvesteringar som görs i regionen.

"På den negativa sidan måste man nämna den politiska oredan som råder i närliggande länder som exempelvis Ukraina, Irak och Syrien."

Hur påverkas den turkiska ekonomin av den geopolitiska oron?

"I och med oroligheterna sjunker efterfrågan i vissa länder vilket i sin tur påverkar Turkiets export negativt. Den ekonomiska tillväxten har även lidit av de senaste årens svaga ekonomiska situation i Europa. Exporten står således inför stora utmaningar både ur politisk samt ekonomisk synvinkel."

Hur ser du på riskerna med att investera i en Turkietfond i dagsläget?

"Vanligtvis är en diversifierad portfölj ofta är att föredra. Enskilda länders volatilitet är oftast högre än för en regionalt diversifierad portfölj", säger Linda Blom.

Hon konstaterar att investeringar i Turkiet skiljer sig inte överlag från att investera i andra Emerging Markets-länder men bolagsstyrningen håller en högre nivå än många andra tillväxtländer.

Placera rapporterar direkt från Istanbul under resan gång. Har du några frågor om Turkiet som investeringsland är du välkommen att skriva dem i kommentarsfältet nedan. Vi tar med frågorna till de experter vi träffar på resan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -