Tobii värd en chansning

Aktieanalys Börsaktuella Tobii har en ledande teknologi för att följa ögonrörelser som funnit ett par lönsamma användningsområden. Fler kan tillkomma vilket gör aktien intressant om än riskfylld.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 17 den 20 april. Läs mer om Börsveckan.

Tobii grundades 2001 och är verksamt inom så kallade ”eyetracking-lösningar”. Det handlar om sensorer och mjukvara som kan följa ögonrörelser och därmed kan man kontinuerligt se vad användaren tittar på.

Det finns ett flertal användningsområden och Tobii är verksamt inom tre affärsområden: Tobii Dynavox med produkter inom kommunikationshjälpmedel, Tobii Pro för beteendestudier samt Tobii Tech för kunder som vill integrera tekniken i sina egna produkter. De två förstnämnda affärsområdena är etablerade och det sistnämnda befinner sig i tidig marknadsfas.

Tobii Dynavox är det största affärsområdet som expanderades genom förvärvet av det amerikanska bolaget Dynavox i fjol. Dynavox är verksamt inom pekskärmsteknologi.

Målgruppen är människor med kommunikationssvårigheter. Förvärvet av Dynavox gav Tobii en ledande marknadsposition inom såväl ögonrörelse- som pekskärmshjälpmedel och det finns tydliga synergier. Den globala marknadsandelen beräknas till 45 procent.

 Konkurrens kommer från vanliga läsplattor med anpassad mjukvara. Det är av svårt att öka marknadsandelen som solklar marknadsledare, men det går att öka penetrationen på marknaden då det fortfarande finns många med behov av den typen av teknologi som ännu inte har tillgång till den.

Givetvis kan utvecklingen av vanliga läsplattor som kommunikationshjälpmedel bli ett hot, men på sikt kan Tobiis produkter integreras även i den typen av hjälpmedel så det är inte enkom av ondo.

Tobii Pro omfattar produkter för beteendestudier och det gäller såväl hårdsom mjukvara. Exempel på kunder är akademiska forskningsinstitut och butiker inom onlinehandel. De använder Tobiis produkter för att studera hur potentiella kunder inhämtar information och anpassar sina gränssnitt utifrån detta.

 Marknadstillväxten väntas ligga omkring 10 procent årligen och mjukvarudelen är den snabbast växande. Bolagets strategi är att pressa priserna på hårdvaran och ta igen det på mjukvaran samt att övergå till en mer abonnemangsorienterad prismodell.

Det finns skalekonomier att ta av och det framstår som en rimlig ambition att höja lönsamheten inom såväl Tobii Dynavox som Tobii Pro som idag ligger kring en rörelsemarginal på 12 respektive 8 procent. Ambitionen är att nå 20 respektive 15 procent på lång sikt.

Sist men inte minst återstår Tobii Tech som jobbar mot OEM-marknadnen, alltså med att få potentiella kunder inom spelutveckling, fordon, medicinteknik med flera att använda Tobiis teknik i sina egna produkter och lösningar. Affärsområdet har stor potential men är i tidig kommersiell fas. Här spenderar bolaget merparten av sin FoU-budget som i år väntas uppgå till kring 240 Mkr.

Förra året omsatte Tobii 621 Mkr (412) med en rörelseförlust på 69 Mkr (38). Bakgrunden till de röda siffrorna var förlusten på 122 Mkr inom affärsområdet Tech.

På sätt och vis framstår teknologin här som en lösning som letar efter problem att lösa. Det gäller att hitta lämpliga användningsområden och hur det går är skrivet i stjärnorna. Kanske kommer det en stor mängd datorspel och annan mjukvara där ögonrörelser används som kontroll och gränssnitt, kanske inte. Det finns gott om exempel på teknologiprodukter med hög verkshöjd som blivit såväl succé som pannkaka.

Därför bör man lämpligtvis värdera Tobii-aktien utifrån bolagets två lönsamma affärsområden och se affärsområdet Tech som en option.

I samband med börsnoteringen erbjuds både nytrycka aktier och en mindre del som säljs av nuvarande ägare. Räknat på kursen 23,5 kr, i mitten av teckningskursintervallet 22-25 kronor, skulle värderingen av bolaget bli 2020 Mkr efter emissionen. Justerat för nettokassan värderas rörelsen till knappt 1,8 miljarder.

Tobii Dynavox och Tobii Pro hade ett sammanlagt (justerat) rörelseresultat på 67 Mkr 2014. Med en tillväxt på 10 procent och en viss marginalförbättring kan de ihop nå knappt 80 Mkr i år. Med en värderingsmultipel kring 17 för rörelsen i relation till rörelseresultat så ger det ett värde på dessa två affärsområden kring 1350 Mkr. Det är en multipel som är i linje med andra teknikbolag och medicinteknikbolag med bra tillväxt.

Skillnaden därifrån upp till rörelsevärdet 1,8 miljarder kan man då säga är värdet på ”optionen” inom Tobii Tech. Så är den delen värd knappt 450 Mkr eller mer? Svårt att säga. Det är en teknologi med stor potential vilket väcker intresset hos många investerare. Med en redan solid ägarlista med framför allt Investorägda Invifed och Ram One som starka namn så finns också en trygghet i att dessa kunniga investerare tror på bolaget och tecknar sina respektive andelar av emissionen.

Det är också en styrka att Tobii redan har intäkter och starka marknadspositioner inom två av sina affärsområden vilket ger kassaflöden som bidrar till utvecklingen av det tredje området, Tobii Tech. Med en beprövad teknologi så är risken för bakslag av den anledningen låg och gör bolaget till en attraktiv uppköpskandidat.

Risken handlar snarare om kommersialiseringsfasen – hur stor är egentligen marknaden?

För den som söker potentiella tillväxtcase är aktien värd en chansning och rådet blir att teckna. Sista dag att teckna är nu på onsdag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -