Nedslående utsikter för SKF

Börs SKF:s organiska tillväxt är skral och utsikterna nedslående, men valutan håller vinstestimaten flytande. Så kan några bankkommentarer till SKF:s rapport, som i fredags följdes av kursras, sammanfattas.

UBS (neutral, höjer till 200 från 188 kr) har efter sidledesguidningen slutat tro på organisk tillväxt under det andra kvartalet, men spår en "återhämtning" med 1,5 procents tillväxt under årets andra halvår.

Vinstestimaten för helåret höjs något till följd av valutaeffekter och lägre skatt. Den huvudsakliga besvikelsen i fredags uppges vara den svaga utsikten och avsaknad av Europaoptimism i ledningens kommentarer – det sistnämnda något som enligt UBS smittar av sig på sektorn.

Konsensusestimaten för 2016 och 2017 års vinster per aktie ligger på 16 respektive 17 kronor, något UBS anser vara för optimistiskt. Det bygger på 10-procentig tillväxt varje år och att de omstruktureringskostnader som SKF har rapporterat varje år sedan 2003 upphör.

Handelsbanken (minska, 210 kr) anser att SKF-aktien gått bra på sin Europaexponering, sin relativa avsaknad av gruv-, marin- och energiexponering, samt en möjlig sorti från den lönsamhetshaltande Automotivedivisionen. Men utmaningar på efterfråge- och konkurrensfronten tycks enligt Handelsbanken inte ha uppmärksammats tillräckligt.

"Det första kvartalet tydliggjorde den svaga efterfrågan, men vi fruktar att förväntningarna på förbättringar alltjämt är för optimistiska", skriver Handelsbanken, som inte heller tror på någon snabb och komplett sorti från Automotive.

SEB (köp, riktkurs 250 kr): Räkenskaperna i det första kvartalet betraktas som neutrala jämfört med bankens förväntningar, men utsikterna som något nedslående. Att 575 tjänstemän hann sägas upp redan under kvartalet betecknas som en aggressiv start på nedskärningsprogrammet, och guidningen om valutaeffekter på rörelseresultatet under det andra kvartalet var med 800 miljoner kronor betydligt högre än SEB:s estimat på 550 miljoner.

Det och en guidning om skattesats på mindre än 30 procent gör att SEB höjer sina vinstestimat med några procentenheter.

Nordea (behåll, riktkurs sänks till 225 från 245 kronor) sänker sitt estimat för organisk tillväxt 2015 från 4,8 till 2,0 procent, vilket trots valutastöd leder till en sänkning med 3 procent på justerat rörelseresultat-nivå och därmed av riktkursen.

Nordea tror inte att argumenten för SKF – starkt valutastöd, begränsade risker på slutmarknader, hårdare hållning gentemot Automotive-divisionen samt eventuellt stöd från en europeisk förbättring – har försämrats betydligt. Men det första kvartalet belyser avsaknaden av långsiktigt organiskt stöd för investeringen.

Swedbank (neutral, riktkurs 220 kr), sänker estimatet för organisk tillväxt 2015 till 3,5 från 4 procent, men 6-procentestimatet som banken har för både 2016 och 2017 behålls. Marginalutvecklingen imponerar på Swedbank, som dock betraktar konkurrensen som det främsta hindret för höjning av neutral-rekommendationen och anser att andra verkstadsbolag erbjuder bättre potential.

SKF-aktien föll nästan 19 kronor till 207 kronor på fredagen, motsvarande drygt 8 procent, och hade vid lunchtid på måndagen tagit tillbaka cirka 2 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -