Kina stimulerar med sänkta bankkrav

Konjunktur Kinas centralbank PBOC har från och med måndagen sänkt bankernas reservkrav med 100 punkter, meddelande banken på söndagen.

Efter sänkningen ligger reservkraven på 18,50 procent för de större bankerna.

Det är den andra sänkningen av reservkraven i år och den största sänkningen sedan finanskrisen 2008. Lättnaden kommer efter statistik som visat att Kinas BNP-tillväxt nu är den lägsta på sex år.

"Denna sänkning av reservkraven är mycket större än marknaden räknat med och bankerna kommer att översköljas av likviditet", sade Liu Li-Gang, chefekonom för Kina vid Australia & New Zealand Banking Group i Hong Kong, till Bloomberg News.

Reservkraven kommer att sänkas än mer för finansiella institutioner på landsbygden och för banker med en viss andel utlåning till jordbruk och småföretag.

Lu Lei, chef för PBOC:s forskningsavdelning, sade enligt Xinhua att samtidigt som sänkningen av reservkraven ger bankerna tillgång till mer billiga pengar är deras finansieringskostnader "fortsatt på en hög nivå". Han upprepade också at PBOC kommer att fortsätta med en klok penningpolitik med särskilt fokus på finjustering.

Centralbanken sänkte senast reservkraven i februari 2015, då med 50 punkter.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -