Grekland mot ett avgörande

Makroutsikt Veckans makrosiffror, oron kring Grekland och många kvartalsrapporter väntas prägla marknaden. På den positiva sidan har vi nya kinesiska stimulanser.

Förra veckan fick en sur avslutning på de flesta av världens börser. Den svenska börsen backade med lite drygt 3 procent under de två avslutande handelsdagarna och därmed raderades det mesta av april månads börsuppgång ut.

Samtidigt fortsatte marknadsräntorna nedåt och den svenska tioårsräntan slog ett nytt bottenrekord när den avslutade veckan på 0,23 procent.

Det fanns flera orsaker till att investerare började dra öronen åt sig under veckan som gick.

Oron över tillståndet för kinesiska ekonomi tog fart då tillväxten under fjärde kvartalet sjönk till den lägsta nivån sedan finanskrisens dagar. Dessutom införde Kina nya regler kring blankning av aktier, vilket på vissa håll tolkades som att risken för en nedgång på den kinesiska börsen ökade väsentligt.

Söndagens besked Kinas centralbank PBOC från och med måndagen sänkt bankernas reservkrav med 100 punkter har dock åtminstone tillfälligt tagit bort en del av den oron.

Däremot fortsätter nervositeten kring Grekland och en möjlig ”Grexit” att stiga.

Marknadsräntorna i Grekland har stigit kraftigt som en reaktion på detta och när vi närmar oss ett avgörande kring den grekiska skuldsituationen så ökar oron för vilka konsekvenser ett grekiskt utträde ur eurosamarbetet egentligen skulle få.

I Sverige fick dessutom börsnedgången en extra skjuts av att SKF inte lyckades nå analytikernas förhoppningar när kvartalsrapporten presenterades. Det bidrog till stigande osäkerhet kring utvecklingen i hela verkstadssektorn.

Att dollarn rekylerade nedåt under fredagen bidrog också till stigande nervositet kring den framtida börsutvecklingen.

I veckan som kommer blir det givetvis fortsatt stort fokus på företagsrapporterna men även på makroområdet får vi viktiga signaler kring läget.

Torsdagens skörd av preliminära inköpschefsindex blir sannolikt viktiga för börshumöret och störst fokus kommer att hamna på det kinesiska- respektive amerikanska indexen. Hyggliga signaler härifrån kan få riskviljan att återvända.

Dessutom får vi både ZEW-index och IFO-index för Tyskland. Det är viktigt att den europeiska tillväxtmotorn fortsätter att leverera och fortsatt gott humör hos tyska investerare kan bidra till att oron för det som sker med Grekland dämpas något.

Även om Grekland varit högt på nyhetsagendan under lång tid så är det nu vi börjar närma oss det riktiga avgörandet.

I början av maj ska två lån återbetalas till IMF och om Grekland inte får nytt stöd är det troliga scenariot att landet inte kommer att klara av inbetalningarna. Än så länge tycks dock marknadens huvudscenario vara att en lösning kommer till stånd, om än i sista minuten.

Måndag

Byggproduktionen i EMU-området har förhoppningsvis fortsatt uppåt.

Betydligt mer av marknadens fokus hamnar på det nationella aktivitetsindex som Federal Reserve i Chicago publicerar. Förhoppningen är att indexet ska ta ett hyggligt skutt uppåt efter en svag februarimätning som påverkades negativt av kärvt vinterväder.

Tisdag

Svensk arbetslöshet kan ha tickat ner en aning i mars men stigande utbud av arbetskraft gör siffran svårtippad.

Betydligt viktigare för marknadshumöret är det tyska ZEW-indexet som mäter humöret bland tyska analytiker och institutionella investerare. Det väntas ligga fortsatt högt och kan i så fall gjuta in lite nytt mod hos investerare.

Onsdag

Bostadspriserna i USA väntas ha fortsatt att ticka uppåt i februari och förhoppningen är dessutom att försäljningen av befintliga bostäder tagit ytterligare fart i mars. Det är i så fall en signal om fortsatt gott humör bland de amerikanska hushållen.

Låt er heller inte luras av minustecknet framför mätningen av hushållshumöret i EMU-området. Skulle konsumentförtroendet landa runt väntade -2,5 så är det den högsta siffran sedan juli 2007 och ett resultat klart över det historiska genomsnittet.

Torsdag

De preliminära inköpschefsindexen för april rullar i på bred front. Stort fokus lär hamna på det kinesiska inköpschefsindexet eftersom det finns en oro för att kinesisk ekonomi bromsar in snabbare än väntat.

Dessutom är förhoppningen att det amerikanska inköpschefsindexet pekar mot fortsatt god fart i amerikansk industri. I EMU-området väntas i sin tur inköpschefsindexen fortsätta uppåt, om än lite försiktigt.

Fredag

Fredagens huvudfokus hamnar på det tyska IFO-indexet, som mäter humöret i tyskt näringsliv. Indexet väntas stiga något och fortsätter i så fall att uppvisa en klart uppåtgående trend.

Därmed ökar också förhoppningarna om att ekonomin i EMU-området fortsätter att förbättras, vilket borde vara positivt för marknadshumöret.     

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -