Draghi: Avtal med Grekland är "brådskande"

EU Mycket mer arbete behöver göras vad gäller Grekland – och det "brådskar", sade ECB-chefen Mario Draghi under IMF-mötet i helgen.

Grekland behöver komma överens med sina långivare, även om bankerna fortsätter att få stöd via nödlånefaciliteten ELA.

"ELA kommer att fortsätta att vara tillgängligt för bankerna om de bedöms som solventa och om de har tillräckligt med säkerheter, vilket är fallet nu", sade han, enligt Bloomberg News.

Ett nytt reformpaket i Grekland bör innehålla åtgärder som skapar "tillväxt, rättvisa, finanspolitisk uthållighet och finansiell stabilitet", sade han.

Han sade att "vi vill alla att Grekland ska lyckas", men svaret "ligger i den grekiska regeringens händer".

Även om Europa nu är bättre rustat att hantera störningar på marknaderna om de grekiska förhandlingarna skulle misslyckas än det var före finanskrisen, så befinner sig regionen fortsatt på "okänt vatten".

Han framhöll att det är att gå händelserna i förväg att spekulera i en "Grexit" från euroområdet, och att det är "meningslöst" att inta korta positioner i euron.

Mario Draghi sade också att euroområdets ekonomi stärks efter att ECB påbörjat sitt QE-program förra månaden. ECB kommer att fortsätta med QE-programmet tills de uppnått en uthållig justering i inflationsbanan.

Men han varnade också för att en utdragen period av låga räntor kan ge "grogrund" för instabilitet på de finansiella marknaderna.

"Vi bör vara alerta mot dessa risker", sade han.

Kommissionens vice ordförande för EMU, Valdis Dombrovskis, sade i en intervju med Bloomberg News i Washington i helgen att Grekland i mitten av maj måste visa övriga euroländer att de kan reformera, för att få nya utbetalningar av stödpengar.

Han sade att eurogruppsmötet i Riga nu på fredag ger en möjlighet att lägga fram en plan för en överenskommelse vid kommande eurogruppsmöte den 11 maj.

"Förhoppningsvis kommer Grekland att kunna presentera ett reformpaket för kommande möte i maj", sade Valdis Dombrovskis.

Han sade att ett sätt för den grekiska regeringen att visa att de menar allvar med sina reformer är att få parlamentet att godkänna dem.

Frankrikes centralbankschef Christian Noyer sade i en intervju med Le Figaro, enligt Reuters, att om inte Grekland når en överenskommelse med sina långivare kan grekiska banker snart få slut på säkerheter för att kunna ha tillgång till nödlikviditetsassistansen ELA från ECB.

"Vid någon tidpunkt kommer grekiska banker troligen inte att kunna erbjuda tillräckligt med säkerheter ens för nödlikviditet", sade han och tillade att det därför bårdskar för Grekland att få ihop ett avtal med långivarna i IMF och euroområdet.

Han sade också att en Grexit skulle vara "ett trauma för euroområdet", som skulle få effekter på hela världsekonomin, men som framför allt skulle drabba Grekland.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -