Analytiker skeptiska till Getinge

Kvartalsrapport Getinge får knappast tummen upp bland analytikerna efter en rapport som inte gav tydliga svar vart medicinteknikbolaget är på väg.

Johan Unnerus på Swedbank Markets menar att valutaeffekten på försäljningsraden hamnar på pluskontot samt att den underliggande marginalen för det största affärsområdet, Medical Systems, är någorlunda okej.

På minuskontot bokförs dock koncernens totala lönsamhetsmarginal som alltjämt befinner sig under press, påpekar Swedbank-analytikern.

Fokus riktas nu mot bolagets kapitalmarknadsdag i slutet av augusti samt den avstämning som Getinge ska ha med det amerikanska läkemedelsverket, FDA, fortsätter Johan Unnerus.

"Dagens rapport innebär ju ingen större förändring jämfört med tidigare, den bekräftar bilden att det fortfarande finns frågetecken och att det råder osäkerhet kring Getinge", sammanfattar han.

En anonym analytiker ger en övervägande negativ Getinge-recension.

"Orderingången är den enda ljuspunkten i en annars svag rapport. Den underliggande marginalen fortsätter att vara sämre än väntat och en oväntad positiv engångspost lyfter resultatet. Omstruktureringskostnaderna för helåret är högre än väntat, så konsensusestimaten ska ned på det här".

Lars Hevreng på SEB Equities menar att måndagens rapport följer ett typiskt Getinge-mönster:

"Det var väl ett resultat som var rätt likt de som de har levererat under ganska lång tid. En okej försäljningstillväxt, lite halvstruligt resultat, lite mycket omstruktureringskostnader. Det är egentligen ingen större förändring. Getinge gör det bra under ganska tuffa förutsättningar".

DNB Markets påpekar i sin tur att det rapporterade resultatet var sämre än väntat medan den organiska försäljningstillväxten var en pluspunkt i kvartalsrapporten.

Vid 15-tiden på måndagen noterades medicinteknikaktien ned 2,2 procent till 224 kronor, vilket är lägre än när rapporten släpptes vid 13-tiden. Kursen har dock pendlat efter att rapporten publicerats.

"Jag har svårt att förstå varför aktien skulle upp på den här rapporten. Aktien har ju varit ganska stark innan också", konstaterar den anonyme analytikern.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -