Veckans vinnare och förlorare

Börscocktail Redig rekyl i dollarn och stor aktivitet i oljesektorn hör till toppnyheterna. Rapportsäsongen har dragit igång och veckans mest baissade rapportaktie var SKF.

Den amerikanska dollarn har tagit en ordentlig törn och har på veckobasis backat nästan 3 procent mot den svenska kronan. Mot euron har den amerikanska valutan tappat 2 procent.

I samklang med dollarförsvagningen har de europiska börserna backat. Tidigare steroidstinna DAX-index har fallit mer än 5,0 procent under veckan och Stockholmsbörsen har fallit mer beskedliga 2,2 procent. Den här veckan går det inte att skylla särskilt mycket av nedgången på utdelningar utan börsen i Stockholm har faktiskt gått ner.

De amerikanska börserna Dow Jones och Nasdaq var svagt på plus inför öppning på fredagen.

                   

På råvarumarknaden har oljan visat livstecken, dollarförsvagningen har bidragit till att trigga en uppgång i oljepriset, mätt i dollar. Det svarta guldet har stigit närmare 9,0 procent på en vecka.

Priset är nu det högsta i år och riktigt spännande blir det att se åt vilket håll oljepriset drar. Dollarförsvagningen har dock inte inneburit något lyft för guldpriset. Ett uns guld kostar fortfarande kring 1 200 dollar.

På en vecka har den ryska börsen (DJ Russia GDR) stigit 4,0 procent och på en månad nästan 30 procent. Tack var rubelförstärkningen var uppgången mer än det dubbla i vissa Rysslandsfonder. Återtåg eller rekyl återstår att se – men med tanke på svängningarna är ryssbörsen inget för den åksjuke.

En annan marknad som kollapsat uppåt, i ännu våldsammare takt, är den kinesiska. Hälften av aktierna på Shenzhenbörsen handlas till värderingar över p/e 50 och endast tre av över 1 500 aktier har tappat i värde under 2015. Allt detta samtidigt som allt fler oroar sig för att tillväxten i regionen ska trappa av.

Den europiska centralbankschefen Mario Draghi har uttalades sig om räntan och beslutat att lämna den oförändrad. De hela triggade inga jättereaktioner på aktiemarknaden. Men den gode Draghi attackerades av en ung aktivist som strödde konfetti över honom och skrek slagord. Bilderna från attacken är fantastisk komik.

Swedbank däremot är övertygade om att den svenska Riksbanken kommer att ytterligare sänka reporäntan under våren, från -0,25 till -0,50 procent. Antagligen redan vid nästa möte i slutet på april.

Bland de stora och medelstora bolagen på Stockholmsbörsen var oljebolagen på topp. Black Pearl Resources steg nästan 26,0 procent, följt av Africa Oil som stigit 24,0 procent.

Likt Lazarus återvände oljebolaget PA Resources från det döda och har från att vara handelstoppad och nära konkurs, stigit nästan 50 procent. Det som hänt är att Gunvor dragit tillbaka sin konkursansökan mot bolaget och det räckte alltså för att marknadsaktörerna skulle värdera upp aktien rejält.

Handelsstoppet i det betydligt mindre energibolaget Cortus Energy består dock. Bolaget som är listat på First North stoppades efter beskedet att den pågående nyemissionen avbryts. Orsaken är kraftigt förändrade förutsättningar för ett italienskt projekt som försenats med minst sex månader.

Vidare på oljetemat har den amerikanska bankjätten Goldman Sachs höjt svensknoterade Africa Oil till köp under veckan.

Kanske har oljesektorn sett sina värsta dagar, något som är långt ifrån säkert för forskningsbolaget Active Biotech. Aktien rasade över 60,0 procent på besked om att bolaget skrotar sitt flaggskeppsprojekt tasquinimod, ett preparat mot prostatacancer. Och nu väntar en rejäl omstöpning.

Rapportsäsongen har dragit igång på allvar. Först ut den här veckan var investmentbolagen Öresund och Creades. Stora amerikanska jättar som Johnson & Johnson, JP Morgan och Bank of Amerika har rapporterat utan större dramatik. 

På onsdagen rapporterade fastighetsbolaget Castellum och aktien har stigit med 3,0 procent under veckan. Förvaltningsresultat var något bättre än förväntat men några stora avvikelser är det inte tal om.

Dagen därpå kom Kappahls rapport och resultaten var en bra bit under vad analytikerna förväntat sig. Men bolaget hör till det billigaste på Stockholmsbörsen. Därför tror Placera att aktien kan komma att värderas upp.

Också Kinneviks e-handlare Zalando rapporterade och bolaget redovisade ett resultat som bländade marknaden. Aktien steg över 16 procent på rapportdagen och mest förvånande var att bolaget redan nått lönsamhet i första kvartalet.

Fredagsmorgonen startade med större dramatik. Handeln i rapporterande verkstadsbolaget SKF dröjde och rapporten togs inte emot med några jubel. Aktien har på fredagen sjunkit med nästan 8 procent trots att resultatet var i linje med förväntat, justerat för engångsposter.

Även efter fredagens nedgång har aktien stigit kraftigt i år. Som så många gånger för var förväntningarna hos allmänheten allt för högt ställda.

För oss som uppskattar börsdramatik var SKF rapporten en teaser inför vad som väntar runt hörnet när fler rapporter rullar in i nästa vecka.

Förutom oljebolag fanns Rederi Transatlantic, Itab Concept och Sobi med bland Stockholmsbörsens vinnare.

Förlorarlistan var för första gången på mycket länge längre än vinnarlistan och förutom störtdykningen i Active Biotech har Seamless Distribution backat 18,0 procent, Karo Bio 12,0 procent och Profilgruppen lika mycket.

På bomarknaden sätts hela tiden nya rekord. En plats under tak för en medelstor garderob kostar nu i snitt mer än 80 000 kronor i Stockholm. Aktiviteten har varit stor och tillsynes försöker många nypa en nya bostad innan de kanske tvingas öka amorteringstakten i augusti.

Och risken finns att räntorna blir ännu lägre, vilket ytterligare kan elda på bomarknaden. Men skulle så bli fallet och bankerna inför minusränta på sparkontot då hotar spararna att lämna storbankerna.

De nordiska branschindexen har backat överlag. Energisektorn är den enda branschen på plus. Sämst var Transport och Flygsektorn som backat -5,6 procent. Inte helt onaturligt då ett högre oljepris gynnar oljesektorn men missgynnar transportörerna.  

Nordiska branschindex Utv. 1 vecka (%) Utv. 1 mån (%)
Industrivaror -1,5 5,1
Material -0,6 6,5
Investmentbolag -0,6 6,9
Finans och försäkring -1,4 1,9
Energi 1,6 14,8
Telekom och IT -1,0 3,9
Transport och Flyg -5,6 3,7
Konsumentvaror -1,1 4,4
Bygg och Fastighet -1,2 5,6
Hälsovärd -1,2 7,3
Källa: Avanza
(avser kurser fredag förmiddag)


På storbolagslistan steg 29 bolag medan 63 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Veckans mest lästa artiklar var:

Fonder för försiktiga

Håll koll på dina preffar

Leder dollarrallyt mot undergången?

Fondförvaltarnas tips inför rapporterna

Spararna tänker lämna bankerna

Under veckan publicerades analyser på:

SKF – Köp

Kappahl – Köp

SEB – Köp

Poolia – Köp

Enea – Köp

Troax – Neutral

Missa inte senaste avsnittet av Placeras STOCKholmsbörsen – Köppanik och kurskollaps.

Räntemarodörerna på Riksbanken är positiva till Finansinspektionens förslag att göra det olagligt att inte amortera på sina bolån. Samtidigt kommer de sannolikt göra det ännu billigare att låna genom att sänka styrräntan. Men amorteringslagen som är ute på remiss har gått på grund.

Kammarrätten i Jönköping har nämligen slagit fast att det är olagligt att förbjuda låntagare att inte amortera på sina lån.

Saken är inte avgjord ännu utan ärendet lär tas upp i Högsta förvaltningsrätten. Delar sista instansen Kammarrättens tolkning av lagen, öppnar det i stället för andra åtstramande åtgärder.

Nu är det inte otroligt att amorteringskravet dröjer. Men ge vika lär Finansinspektionen inte göra i första taget. Kanske slopas ränteavdraget i stället – och frågan är vad som slår hårdast mot landets bolånare.

Till dess, YOLO.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -