Deklarationstips för dig som investerar

Deklaration Årets deklaration innehåller inga stora nyheter för privatspararen. Det stående tipset är att deklarera elektroniskt – de allra flesta fel görs på papper.

Just nu skickas pappersdeklarationerna ut till 7,7 miljoner svenskar. Från den 19 mars har det varit möjligt att deklarera elektroniskt. Redan den första dagen lämnade 192 000 personer in sin deklaration, vilket är nytt rekord.

”2015 är ett väldigt odramatiskt år, utan förändringar av hur man deklarerar sålda värdepapper för privatsparare”, säger Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Som vanligt råder Skatteverket att deklarera via någon av myndighetens e-tjänster.

”För fonder är alla vinster och förluster förifyllda både på papperdeklaration och i e-tjänsten, men när det gäller aktier är redovisningen enklare i den elektroniska version, eftersom antal sålda aktier, aktieslaget och försäljningsintäkten är förifyllda, medan du själv måste fylla i omkostnadsbeloppet. Sedan summerar och överför e-tjänsten beloppen automatiskt”.

Har du ett traditionellt aktie- och fondkonto ska du deklarera för varje försäljning. Då finns det två olika typer av metoder – genomsnittsmetoden och schablonmetoden, som du kan läsa mer om på Skatteverkets hemsida i avsnittet ”Försäljning av värdepapper”.

Vinster och förluster kvittas mot varandra, men kom ihåg att aktieförluster endast kan kvittas mot aktievinster. Om vinsten inte räcker till att kvitta förlusten blir kan du dra av 70 procent. Skatten på vinst är 30 procent.

Har du däremot ett investeringssparkonto behöver du inte deklarera varje försäljning för sig. I stället rapporterar banken in en schablonintäkt som är förifylld i din deklaration.

”Det vanligaste misstaget som privatpersoner gör är att man deklarerar på papper. Om vi jämför grupperna som lämnar deklaration med bilagor så är andelen fel sex gånger så många som om man gör det elektroniskt”, säger Johan Schauman.

Trots att många siffror kommer förifyllda så är det bra att dubbelkolla dem – och ring Skatteverket om du är osäker.

”Dessutom har du möjlighet att få tillbaka eventuell skatteåterbäring innan midsommar när du deklarerar elektroniskt och har anmält ett eget konto, det är det många som uppskattar”.

Sista dag för att lämna in deklarationen, elektroniskt eller på papper, är måndag den 4 maj.

I samband med att du går igenom ekonomin vid deklarationen är det också klokt att se över pensionssparandet, tipsar Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

”I år har pensionsavdraget sänkts till 1 800 kronor. De flesta sparar mer än så och måste styra över pengarna till andra sparformer. Ett bra alternativ till pensionssparande är investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring”.

Josefin Strömberg

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -