Medvind för Hexpol

Aktieanalys Hexpol har en lönsamhet som få andra i branschen och aktien har haft en fantastisk utveckling de senaste fem åren. Nu väntar sannolikt en lugnare resa.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 14 den 30 mars. Läs mer om Börsveckan.

Fordonsunderleverantören Hexpol hade god medvind under 2014 som blev bolagets bästa år någonsin. Året avslutades försäljningsmässigt starkt och kombinationen av en bra underliggande efterfrågan plus extra draghjälp av valutaeffekter och förvärv resulterade i en omsättningstillväxt på hela 21 procent i det fjärde kvartalet.

Beroendet av fordonsindustrin har minskat inom Hexpol de senaste åren men sektorn svarar fortfarande för nästan 40 procent av omsättningen. Efterfrågan från fordonstillverkarna är bra för tillfället, framför allt inom Nafta-området dit nära två tredjedelar av Hexpols försäljning går.

Gummilister är en viktig komponent för fordonstillverkare då de har stor påverkan på ljudnivån inne i kupén vilket påverkar kvalitetsintrycket av bilen.

Hexpol har långa kundrelationer och säljer med hög kvalitet som starkaste argument. Inte sällan görs specialblandningar för kunderna för att få fram exakt rätt egenskaper. Det gör det möjligt för bolaget att hålla marginaler som man annars kanske inte förknippar med en underleverantör till fordonsindustrin.

Sedan Hexpol knoppades av från Hexagon 2008 har bolaget dessutom förbättrat sin lönsamhet kraftigt. Rörelsemarginalen var i fjol 16,6 procent vilket kan jämföras med de knappa 10 procent som var utfallet 2008. Effektiviseringar i produktionsstrukturen i kombination med en målmedveten satsning mot de mest lönsamma produkterna och områdena ligger bakom utvecklingen.

Hexpol har som målsättning att nå en årlig omsättningstillväxt på 10 procent. För att uppnå det krävs förvärv och med en fragmenterad bransch med många små och medelstora aktörer har Hexpol genom åren kunnat genomföra en lång rad affärer.

Aktiviteten var hög även under fjärde kvartalet ifjol då två förvärv genomfördes och avtal om ytterligare ett tecknades. Sammantaget nåddes tillväxtmålet för 2014 då intäkterna ökade med 11 procent.

Givet det faktum att de flesta förvärven har lägre marginaler än vad Hexpol har så är det starkt gjort att kunna höja lönsamheten år från år. Någonstans går dock en gräns för hur hög lönsamhet det går att klämma ur en verksamhet som Hexpols och i förväntningarna för de kommande åren ligger också en utplaning av marginalerna.

Förvärv och valutaeffekter väntas ge en kraftig skjuts åt intäkterna i år. Enligt databasen Factset väntas Hexpol i år nå en tillväxt på knappt 33 procent medan rörelsemarginalen faktiskt backar något till 16,3 procent. Vinsten per aktie väntas öka till knappa 41 kronor att jämföra med fjolårets 30,45 kronor. För 2016 är snittprognosen en ytterligare vinstökning till dryga 45 kronor.

P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 21,2 respektive 19,2. De många förvärven till trots så har Hexpol en stark balansräkning med en nettokassa på 259 Mkr. Justerat för denna värderas rörelsen till 13,9 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Någon utdelningskanon är inte Hexpol och direktavkastningen i aktien på vårens utdelning uppgår till 1,4 procent. Den tar sig inte över två-procentsstrecket de närmaste åren heller.

Hexpol-aktien handlades i början av 2009 till nivåer under 15 kronor att jämföra med dagens dryga 860 kronor. Bara sedan oktober har aktien stigit med drygt 60 procent och dagens värdering är hög.

Precis som börsen som helhet går Hexpolaktien troligen en lugnare period till mötes efter de senaste månadernas urladdning.

På lite längre sikt ser vi dock goda förutsättningar för bolaget att fortsätta sin tillväxtbana. Hexpol har en stark balansräkning och kapacitet att genomföra större förvärv vilket sannolikt också ligger i förväntningarna, om än ännu inte i vinstprognoserna

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
HEXPOL B Köp 883,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -