Ljusare tider i Europa

Konjunktur EU:s konjunkturbarometer steg i mars. Uppgången i barometern drevs av stigande förtroende hos konsumenterna, men läget förbättrades även inom andra sektorer inklusive industrin.

EU:s konjunkturbarometer visar att den samlade konfidensindikatorn, ESI, för euroländerna steg till 103,9 i mars, jämfört med 102,3 föregående månad.

Det framgår av EU-kommissionens månatliga rapport.

Enligt Bloomberg News enkät väntades konfidensindikatorn ha stigit till 103,0.

Kommissionen noterar att uppgången i barometern drevs av stigande förtroende hos konsumenterna, men att läget även förbättrades inom andra sektorer inklusive industrin.

I industrin förbättrades synen på totala orderböcker och förväntad produktion, medan uppfattningen om färdigvarulagren var stabil.

Sysselsättningsplanerna har reviderats upp inom alla sektorer, och mest tydligt inom detaljhandel och bygg.

Förväntningarna för försäljningspriserna har ökat inom industrin, byggsektorn och, i mindre omfattning, inom tjänstesektorn, medan de i stort sett var stabila inom detaljhandeln. Även konsumenternas prisförväntningar har stigit i mars.

För hela EU steg konfidensindikatorn till 106,1 i mars jämfört med 105,2 föregående månad.

Den samlade indikatorn steg betydligt i Italien, Tyskland och Spanien. I Tyskland steg indikatorn till 105,1 från 103,3. I Italien steg den till 106,1 från 103,7 och i Frankrike steg den till 98,5 från 98,1.

Utanför euroområdet sjönk konfidensindikatorn för Storbritannien till 111,1 i mars från 113,8 månaden före. I Sverige sjönk indikatorn samtidigt till 104,5 från 106,5 månaden före.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -