Veckans vinnare och förlorare

Börscocktail Det har svängt brett i biotekniksektorn, två klädbolag överraskade marknaden positivt – och utdelningssäsongen har börjat på allvar.

Börstempot har slagit av på takten den här veckan och på flera håll är det hyggligt stora nedgångar som rapporterats.

I Stockholm kan nedgångarna till viss del förklaras av att flera aktier handlas utan utdelning. Och räknar vi lite snabbt på det hela motsvarar de senaste två veckornas tagna utdelningar en nedgång på ungefär 1 procent på det breda OMXSPI-index.

De amerikanska börserna har tillika rekylerat ner, Dow Jones har sjunkit 2,4 procent och Nasdaq ungefär 2,8 procent.  Börsförsvagningarna rimmade ganska väl med det nedställ vi sett i den amerikanska dollarn. Mot veckoslutet har dock den amerikanska valutan återhämtat sig en hel del. Tyska DAX-index sjönk med 1,4 procent på veckobasis.

Och svenska hushållens förväntningar på börsen är för första gången på två år i en positiv trend, enligt en undersökning genomför av Skop.

I samklang med dollarförsvagningen steg guldpriset till nivåer kring 1 220 dollar per uns som högst under veckan.

Under senare delen av mars har oljeprisförsvagningen tagit en paus och ett fat Brentolja kostar i dag 58,20 dollar. Oljeoptimisten kan ta rygg på självaste Lucas Lundin som tror att oljepriset mycket väl kan ha bottnat.

Han tror inte det är omöjligt att vi ser ett oljepris på närmare 70-80 dollar per fat i slutet på 2015. Anledningen till oljeprisåterhämtningen tror Lundin delvis kommer vara att produktionen av amerikansk skifferolja minskar och således kan priset sticka iväg.

Den glödheta trenden inom biotekniksektorn har stött på patrull och sedan förra fredagens toppnotering har Nasdaqs Bioteknikindex (NBI) rasat 7 procent i värde.

Hemmavid har det lilla medicinteknikbolaget Diamyd Medical, som forskar på ett vaccin mot diabetes, i stället stigit ordentligt. Aktien steg som mest från 5 kronor till över 24 kronor men sedan dess har kursen hunnit falla tillbaka något och i skrivande stund handlas aktien till 12,70 kronor.

Händelseförloppet triggades av att bolaget i ett pressmeddelande berättade att man i mitten av april kommer att presentera data från en kliniskstudie. Men bolaget har alltså inte signalerat någonting kring utfallet av studien, som man skulle kunna tro.

Ett annat diabetesbolag med luft under vingarna var danska giganten Novo Nordisk som steg över 10 procent på fredagsmorgonen. Uppgången tog fart efter att bolaget på nytt lämnat in en ansökan om godkännande hos amerikanska tillsynsmyndigheten FDA gällande insulinpreparatet Tresiba, ett preparat som inte godkändes för drygt två år sedan.

Novo Nordisk har ett börsvärde på över 740 000 miljoner danska kronor och dagens uppgång innebär en enorm värdeökning i kronor och ören. Även danska kronor och ören.

Också bioteknikbolaget Genmabs aktie steg kraftigt på Köpenhamnsbörsen efter att en amerikansk konkurrent meddelat ett misslyckande, som minimerade det danska bolagets konkurrens.

De danska giganternas framgångar återspeglar sig tydligt i utvecklingen för storbolagsindexet OMXC20, som i dag stigit med nästan 6 procent. Drar vi ut börskurvan så är stigningstakten snart vertikal på den danska börsen, så inte undra på att danskar sägs vara lyckligare än svenskar.

Den svenska klädjätten Hennes och Mauritz:s rapport för första kvartalet var som vanligt väldigt bra men orosmomentet kring den starkare dollarkursen gör att framtidsutsikterna grumlas. Placera har sedan 2011 haft en köprekommendation på bolaget men i samband med rapportsläppet togs rekommendationen ner till neutral.

Dollaroron delas med flera svenska klädhandlare, men trots detta har rapporterande MQ och RNB lyckats överträffa marknadens förväntningar. Störst vinnare var RNB som tillsynes lyckats vända skutan åt rätt håll efter flera år på glid. 

Branschkollegan VRG däremot lyckades inte vända sin förlustsvit utan fortsätter att förlora pengar. Gemensamt för klädbolagen var generellt lägre marginaler.

I takt med att utdelningarna rullar in har telekombolagen ökat i popularitet. Telias bekymmer kring den turkiska mobiloperatören Turkcell verkar vara lösta och det kan innebära ett extra pengaregn över bolagets ägare.

Teliaaktien har stått emot den allmänna nedgången väl men kan inte mäta sig med konkurrenten Tele2 som trots det syrliga börsklimatet stigit nästan 5 procent under veckan. En extra utdelning på 10 kronor per aktie väntar Tele2:s ägare efter att försäljningen av den norska verksamheten blivit klar.

En Lina som snart kanske kan skratta hela vägen till banken är hon med matkassen. Axfood vill nämligen köpa bolaget Linas matkasse och prislappen sägs landa kring 500 miljoner kronor, men Axfood är inte ensamma om att vilja åt matbolaget, till spekulanterna hör också flera riskkapitalbolag.  

Något smaskigt bud på hörlursbolaget Jays lär dock inte vara aktuellt i och med att bolaget på fredagsmorgonen redovisade ännu ett svagt kvartal. Omsättningen halverades och bolaget har dessutom drabbats hårt av kronansförsvagning, då leverantörsfakturorna betalas i dollar.

Skäms du över badrummet därhemma är det hög tid att göra slag i saken och ringa hantverkarna, planerar du dessutom att låna pengar för att finansiera kalaset brinner det verkligen i knutarna.

I augusti införs amorteringskrav och vid årsskiftet sänker regeringen ROT-avdraget från 50 000 kronor till 30 000 kronor per person. Pengarna som regeringen förväntas spara på de minskade subventionerna ska användas till att bygga hyresrätter.

En annan privatekonomisk nyhet är att skatten på ISK och kapitalförsäkring troligtvis kommer att höjas, en åtgärd som förväntas inbringa 2 miljard kronor till staten på bekostnad av investerare och sparare.

Tillbaka i börsrummet kan konstateras att veckans vinnare på storbolagslistan var telekombolaget Tele2 som stigit nästan 5 procent följt av investmentbolaget Ratos som stigit 3,2 procent.

Listan över veckans förlorare var något svårare att tolka då flera av bolagen som backat i stället lämnat utdelning, där bland hör flera av storbankerna.

Bland det medelstora och småbolagen har Nordic Mines rasat mest och aktien har tappat 16 procent hittills under veckan. Högt upp på jumbolistan följer Stockwik Förvaltning, som sjunkit 10 procent och Image Systems som blivit 9 procent billigare.

På vinnarlistan toppar Seamless Distrubition efter att aktien stigit närmare 60 procent, följt av Episurf och Oscar Properties. Ur askan har också BE Group rest sig, aktien har stigit 14 procent under veckan men trots detta är det en lång väg kvar upp till kursnivåer från fornstora dar.

Bland vinnaraktierna ska också uppmärksammas två bolag med ryssfokus, East Capital Explorer och Black Earth Farming.

Avslutar vi med en titt på nordiska branschindex så var Hälsovård inte helt oväntat i topp. Sektorn har stigit 1,4 procent under veckan, tätt följt av Flyg och Transport som stigit 1,0 procent. De var också de enda sektorer som handlats högre, övriga stänger veckan på minus. Sämst sektor var Materialbolagen som sjunkit 2,0 procent. Däribland stålbolaget SSAB som åter är på fall.

Nordiska branschindex Utv. 1
vecka (%)
Utv. 1
mån (%)
Hälsovärd 1,4 5,1
Transport och Flyg 1,0 3,4
Industrivaror -0,2 3,3
Telekom och IT -0,3 2,1
Investmentbolag -0,5 1,0
Energi -0,9 -2,9
Bygg och Fastighet -0,9 -1,5
Finans och försäkring -1,8 0,8
Konsumentvaror -2,0 -2,0
Material -2,0 2,0
Källa: Avanza  
Avser kurser fredag eftermiddag  

 

På storbolagslistan steg 24 bolag medan 68 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Här kan du bläddra vidare bland fondvärldens vinnare och förlorare.

Veckans mest lästa artiklar var:

Kursexplosion i bioteknikbolag

Dyra kåkar på börsen

Här blir guldregnet störst i vår

Aktieproffsets favoriter

Flygande start för Evoultion

Under veckan publicerades analyser på:

Trenderna talar Haldex

Öresund och Creades – aktiekommentar

Svag lyftkraft i Skanska

Bioteknik i strykklass – aktiekommentar

Defensiv kvalitet i Swedish Match

Valutaoro tynger H&M

Hög rabatt i East Capital - aktiekommentar

Dyrare kåkar på börsen – aktiekommentar

AQ är undervärderad

Den historieintresserade kanske känner igen uttryck som Blixt Gordon och Beta Max. I senaste avsnittet av Placeras STOCKholmsbörsen – Bioteknik och träningshysteri – får ett antal börsbolag sina fiskar varma.

Trevlig helg,

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -