Nu kan ägarna kräva ansvar

Eniro Eniros aktieägare beviljade inte tidigare vd:n Johan Lindgren ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2014, och kan därmed väcka skadeståndstalan mot honom.

Det beslutades vid årsstämman på fredagen, i enlighet med revisorernas rekommendation i årsredovisningen.

I revisionsberättelsen nämner dessa att den brottsmisstänkte Johan Lindgren inte tycks ha informerat styrelsen om väsentliga fel i intäktsredovisningen, något han själv hade informerats om av Eniros personal i november 2013. Inte heller lät han utreda om det fanns grund för personalens påståenden.

De väsentliga felen bestod av tidigare bokförda intäkter på 72 miljoner kronor under det andra halvåret 2013 och 55 miljoner kronor första halvåret 2014, belopp som "rann igenom" ned till resultat före skatt.

Huvudsakligen, sade revisorn i ett svar på en aktieägares fråga, handlade det dock om intäkter som inflöt senare i tid, och inte påhittade sådana.

Johan Lindgren fanns med i stämmoröstlängden med biträde och 58.900 aktier, men varken han eller biträdet (arbetsrättsjuristen Andreas Tocklin) närvarade vid stämman.

Styrelsen och nuvarande vd Stefan Kercza beviljades till skillnad från Johan Lindgren ansvarsfrihet. Aktiespararna röstade nej beträffande de styrelseledamöter som var verksamma 2014, med hänvisning till pågående brottsutredning och att det är oklart vad som försiggått.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -