Hon höjer skatten på ISK

Politik Regeringen höjer beskattningen av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring

Det sade finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund vid en presskonferens på fredagen.

Regeringen konstaterar att beskattningen av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring bygger på en schablonavkastning som motsvarar statslåneräntan.

Avkastningen på de typer av tillgångar som kan förvaras på kontona överstiger dock statslåneräntan vilket medför att sparandet är skattemässigt gynnat i förhållande till konventionell kapitalbeskattning.

Under de senaste åren har kraftigt fallande statslåneräntor gjort sparformerna ännu mer gynnade. För att den schablonmässigt beräknade avkastningen bättre ska spegla den faktiska avkastningen föreslås att schablonavkastningen beräknas genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan ökad med 0,75 procentenheter.

"För att skatten inte ska bli för låg vid en mycket låg statslåneränta ska schablonavkastningen dock beräknas till lägst 1,25 procent av kapitalunderlaget", skriver finansdepartementet i ett pressmeddelande.

Förslaget beräknas öka skatteintäkterna med 2 miljarder kronor 2016.

Regeringen avser att slopa den nedsatta arbetsgivaravgiften för unga i två steg. Det första steget väntas öka intäkterna med 5,5 miljarder kronor i år, och det kommer att slopas helt under 2016.

Det sade finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund vid en presskonferensen på fredagen.

Detta kommer att vara en del av vårändringsbudgeten som läggs fram i april.

Regeringen kommer att höja miljöskatter på naturgrus och bekämpningsmedel, och skatten på termisk effekt i kärnkraftsreaktorerna. Möjligheten till RUT-avdrag för läxhjälp slopas.

Regeringen presenterar även en del skatteförslag som kommer att läggas fram i samband med höstbudgeten, och som gäller från 2016.

Taket för RUT-avdraget sänks till 25.000 kronor för personer som inte har fyllt 65 år vid årets ingång. Vidare ska RUT-avdraget inte omfatta matlagning och mer avancerat städarbete såsom rengöring av inomhuspool. ROT-avdragets subventionsgrad sänks från 50 till 30 procent.

Sammantaget beräknas detta ge ökade skatteintäkter med 5,77 miljarder kronor 2016.

Finansmarknadsminister Per Bolund konstaterade att ROT-avdraget har blivit en dyr skattereduktion och han avvisar argumentet att vita jobb skulle bli svarta.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -