Generösa utdelningar i investmentbolagen

Aktiekommentar Få innehav och stor kassa mot spridda skurar. Efter uppdelningen är olikheterna stora mellan investmentbolagen Creades och Öresund. Gemensamt är hög direktavkastning.

HQ Banks fall ledde till finansiell skilsmässa mellan finansmännen Sven Hagströmer och Mats Qviberg i investmentbolaget Öresund. Som en följd av det fick börsen tillökning med ytterligare ett investmentbolag, nämligen Creades.

Finansmännens vägar delades av under åren 2011-12 och det slutade med att Mats Qviberg behöll Öresund och Sven Hagströmer startade investmentbolaget Creades som tilldelades 59 procent av Öresunds dåvarande substansvärde.

I dag har investmentbolagen vitt skilda inriktningar men delar fortfarande ägarskap i ett par bolag, däribland onoterade investmentbanken Carnegie och klädbolaget Acne Studios.

Öresunds största innehav är bilföretaget Bilia och vid ordförandeklubban sitter Qviberg själv. Bilia har haft en fin utveckling på börsen senaste året och aktien handlas på den högsta nivån någonsin. Trots den kraftiga kursuppgången är aktien inte överdrivet dyr, i alla fall inte om man vågar tro analytikerkårens konsensusprognoser från Factset.

Enligt analytikerna väntas bolaget öka omsättningen något i år men framförallt förväntas vinsten per aktie stiga till 18,30 kronor, vilket värderar aktien till p/e 16 på årets förväntade vinst.

Nästan lika tungt väger fastighetsbolaget Fabege i Öresunds portfölj. Aktien står för 17 procent av substansen och har under året stigit med 24 procent. Beståndet består till cirka 40 procent av innerstadsfastigheter och 99 procent ligger inom en femkilometers radie från Stockholms Central. Primärt handlar det om kommersiella fastigheter på attraktiva adresser.

Det onoterade Carnegie och innehavet i storbanken SEB står för 8 procent vardera av portföljen. Så sent som i vintras belönades SEB med en köprekommendation av Placera.

Bland de något mindre innehaven i portföljen utmärker sig bulttillverkaren Bulten och klädbolaget MQ som är extra intressanta enligt vår mening.

MQ rapporterade högre vinster i delårsrapporten som släpptes för åtta dagar sedan. Man kan inte säga annat än att bolaget genomfört en lyckad turn around under Christina Ståhls ledning och värderats upp som en följd av detta. På tolv månader har aktien stigit 50 procent och Placera gav aktien en köprekommendation i samband med rapportsläppet.

Men precis som för flera av de svenska klädesförsäljarna spökar det lite kring den skenande dollarkursen, som gör inköpen dyrare. MQ har ungefär 40 procent av sina kostnader direkt exponerade mot dollarn.

Det var förvisso snart ett år sedan Placera satte en köprekommendation på Bulten och sedan dess har aktien stigit 35 procent. I skrivande stund handlas aktien i närheten av rekordhögsta och analytikerkåren förväntar sig att Bulten ökar både omsättning och vinst under 2015. Slår prognoserna rätt så ökar vinsten till 6,40 kronor per aktie, motsvarande p/e 14, vilket måste anses som hyggligt attraktivt i jämförelse med börsen i stort.

Ett innehav som Öresund ökat i under 2014 var kosmetikföretaget Oriflame, som tidigare tagit mycket stryk av Rysslandskrisen. Aktien kan säkerligen te sig billig men vi ryggar fortfarande för riskerna förknippade med jättelandet i öst. I februari skrev vi en neutral analys på Oriflame som sen dess sjunkit 8 procent i värde.

Ett mer defensivt bet i Öresunds portfölj är telekombolaget Teliasonera som erbjuder fin utdelning, som kanske kan ökas om ägarkonflikten kring Turkcell spelar väl ut. Teliaaktien står för cirka 6 procent av substansvärdet.

Hygglig utdelning är något som genomsyrar större delen av den noterade portföljen och Öresund själv föreslår en utdelning på 7,50 kronor per aktie, motsvarande en direktavkastning på 4,2 procent.

Trots att de större noterade innehaven i Öresunds portfölj ökat i värde med ungefär samma takt som börsen har investmentbolagets aktie kommit på efterkälken och i år har den bara stigit 8,4 procent. Den svagare uppgången gör att den handlas med en liten rabatt, vilket den inte alltid gjort, efter att vi justerat värdet på de större innehaven till aktuell kurs.

Värt att nämna är dock att Öresund klumpar ihop de mindre innehaven i en post när de löpande redovisar sitt substansvärde på egen hand. Till den här gruppen hör förutom Acne, aktier som Securitas, Byggmax, Nokia och Knowit.

Och man sitter inte på händerna på Öresundskontoret. I år har investmentbolaget ökat sina innehav i Bulten, Bahnhof, Ework och Svolder. Lite anmärkningsvärt är att Öresundsportföljen också innehåller också två blankningar, en i Avanza Bank och en i Hexagon.

Trots aktiviteten har Öresund en låg förvaltningskostnad som enligt bolagets egen uppgift uppgick till 0,6 procent under 2014.

Som om av en slump råkar Avanza Bank vara konkurrenten Creades största innehav. Internetbanken, som också är Placeras ägare, har tillryggalagt en fin börsresa de senaste åren och i dag har aktien en rejäl premiumvärdering jämfört med närmaste konkurrenten Nordnet.

Näst störst i Creades portfölj är Lindab, som tillverkar delar i tunnplåt till bland annat ventilationssystem. Bolaget har haft det lite kämpigt senaste tiden och har inte hängt med i årets vinterrally. Placera valde dock att upprepa sin köprekommendation på aktien, senast i februari.

Därefter följer det onoterade innehavet i Carnegie på motsvarande 12 procent av Creades substansvärde och Transcom som står för 7 procent av substansvärdet – aktien har haft en fin börsresa och hittills i år stigit med mer än 26 procent. Det innebär att Creades köp under senare delen av 2014 varit väl tajmade. I slutet av mars i år fick Transcom en ny storägare i form av Altor.

Ett annat av Creades mindre innehav är kontraktstillverkaren Note, vars aktie stigit ordentliga 40 procent hittills i år. Bolaget fanns med på en lista över köpvärda aktier som vår systertidning Börsveckan publicerade i början av mars. Bolaget har till skillnad från andra kontraktstillverkare gått med vinst de senaste fyra åren och har fortfarande en låg värdering sett till vinsten.

Substansrabatten i Creades uppgår till knappt 8 procent, efter att vi justerat värdet på de större noterade innehaven till dagens kurs.

Någon utdelning utgår inte till Creades ägare men däremot ett inlösenerbjudande som ger rätt att lösa in en aktie till kursen 256,00 kronor för 25 ägda aktier. Den som väljer att utnyttja programmet ges där igenom en direktavkastning på cirka 5,4 procent.

På det hela taget är både Creades och Öresund två hyggliga investmentbolag.

Creades har en snävare portfölj som är tyngre viktad i få större innehav. I mångt och mycket står och faller substansutvecklingen med Avanzas framgångar. Därtill har bolaget en stor kassa efter fjolårets försäljningar ibland annat Haldex och Klarna. Enligt vd Per Frankling ska bolaget agera försiktigt framgent så kassan kan förbli stor.

Öresund däremot har en mer diversifierad portfölj, mindre kassa och få surkart bland de större innehaven. Å andra sidan har aktien inte övertygat under året och det har varit en bättre affär att plocka på sig de större innehaven separat.

I jämförelse med de större investmentbolagen når varken Creades eller Öresund hela vägen fram och som grundsten i sparportföljen lämpar sig något av de större investmentbolagen bättre.

Andel av Placeras
CREADES substansen senaste rek. 
Avanza Bank 29%
Lindab 19% feb-15
Carnegie 12%
Transcom 7% Sep-14
Acne Studios 6%
Note 2% Mar-15
Global Batterier 2%
Övriga värdepapper 3%
Övriga tillgångar och skulder 20%
Andel av Placeras
ÖRESUND substansen Senast rek. 
Bilia 18% Jan-15
Fabege 17% Jan-14
SEB 8% Jan-15
Carnegie 8%
Teliasonera 6% Apr-14
MQ Holding 5% mar-15
Svolder 5% Apr-14
Bulten 5% Apr-14
Abb 4% Dec-14
Oriflame 3% Feb-15
Övriga värdepapper 17%
Övriga tillgångar 4%

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -