Rekordår för förvärv

Finans 2014 var ett rekordår för företagsförvärv i Norden – både rekordmånga och rekordstora. Men hittills i år går trenden i stället åt andra hållet.

Det totala värdet i affärerna ökade under förra året med nästan 41 procent till 62 miljarder euro.

Hittills under 2015 har antalet genomförda förvärv i regionen däremot minskat till 117 stycken till ett sammanlagt värde av 14,2 miljarder euro. Det är en minskning med 23,9 procent jämfört med motsvarande period föregående år.

Det framgår av ett pressmeddelande inför Mergermarkets årliga M&A Forum i Stockholm.

"2014 var ett år av rekordmånga och rekordstora företagsförvärv i Norden. I en allt mer orolig global marknad upplevs den nordiska regionen av många investerare som en stabil och attraktiv region att investera i", kommenterade Christel Thunell, nordisk korrespondent på Mergermarket.

Swedbanks tror på ytterligare sänkningar av räntenivåer i Norden något som kan leda till att köpbeslut senareläggs.

"I förlängningen kan det innebära att investerare avvaktar investeringar i hopp om lägre priser, vilket kan skapa en negativ spiral. Vi ser också att effekterna av prisfallet på olja kommer att spegla sig i den större ekonomin, men vi kommer knappast att behöva göra några drastiska förändringar när det gäller den ekonomiska politiken", säger Swedbanks chefsekonom Harald Magnus Andreassen.

De nordiska länderna utgör inget undantag till den globala trenden där man ser ökad investeringsaktivitet över landsgränserna. Hittills i år har Sverige varit det mest populära landet, skriver Mergermarket.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -