Soffliggarna blir allt fler

Pension Allt fler har sin premiepension i den så kallade "soffliggarfonden", statliga Ap7-Såfa. Ett klokt val har det visat sig, eftersom avkastningen med råge överträffade snittet under förra året.

Under året genomfördes 832 764 fondbyten inom premiepensionssystemet vilket motsvarar en minskning med närmare 40 procent. Samtidigt ökar andelen sparare som har sina medel placerade i statliga Ap7-Såfa. Det visar en färsk rapport från Pensionsmyndigheten.

”En stor orsak till den minskade aktiviteten beror främst på att ett krav på e-legitimation infördes för fondbyten i februari 2014”, säger Mats Öberg, fondchef på Pensionsmyndigheten till Placera.

Tidigare var det möjligt att logga in och utföra sina fondbyten med hjälp av en pinkod, men den möjligheten togs alltså bort och ersattes med e-legitimation.

”När pinkoden togs bort är min slutsats att allt fler tyckte att det blev krångligare trots att e-legitimation i dag är ett vanligt alternativ för inloggning på nätet, exempelvis när det gäller banktjänster och så vidare”, säger Mats Öberg.

Ser ni det som ett misslyckande att antalet fondbyten nästan halverades under förra året?

”Nej, inte i den bemärkelsen eftersom syftet med att införa e-legitimation var att förbättra säkerheten för spararna. Det var givet att det skulle bli en effekt. Dessutom kommer en stor del av bortfallet från förvaltningsföretagen som fått det svårare att utföra fondbyten åt sina kunder”, säger Mats Öberg.

Han uppskattar att omkring 700 000 svenskar låter olika förvaltningsföretag förvalta deras premiepension.

Den största delen av den allmänna pensionen består av inkomstpension och den mindre delen av premiepension. Inom premiepensionen kan spararen själv välja mellan omkring 800 fonder. Gör man inget eget val hamnar pengarna i statliga Ap7-Såfa som förvaltas av Sjunde AP-fonden.

Under 2014 hade statliga Ap7-Såfa en värdeutveckling på 29,1 procent vilket kan jämföras med 17 procent som är den genomsnittliga avkastningen på fondtorget. Är det inte lite förvånande att så många väljer dyra förvaltare när det finns ett bra alternativ i form av AP7-såfa?

”Jo, det är förvånande att passiva sparare väljer dyra förvaltare när Ap7-såfa är ett utmärkt alternativ. Merparten av förvaltningsföretagen tar ut en årsavgift på 600-700 kronor. Dessutom har avkastningen på fondvalen ofta gått sämre än gratisalternativet och fonderna har mycket högre fondavgifter”, säger Mats Öberg.

En förklaring till den högre värdeutvecklingen i AP7-Såfa under 2014 är att den består av den stor andel aktier enligt Bengt Norrby, statistikansvarig på Pensionsmyndigheten.

En högre aktieandel medför en högre förväntad avkastning men också en högre risk.

"Man kan säga att pensionssparare som har låtit Sjunde AP-fonden förvalta pensionsmedlen har fått betalt för en högre risk genom en bra värdeutveckling under 2014", säger Bengt Norrby.

Genomsnittlig värdeutveckling för pensionssparare med egen portfölj, Ap7 Såfa och förvaltningstjänst, i procent:
       
Period Egen portfölj Ap7-Såfa Förvaltningstjänst
       
2014 18,1 27,1 15,6
       
Källa: Pensionsmyndigheten  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -