Snabb ökning av äldre som jobbar

Pension Andelen äldre i Sverige som jobbar ökar snabbast i hela EU. I fjol arbetade var sjätte svensk mellan 65 och 74 år.

Sedan 2006 har antalet arbetande seniorer i Sverige vuxit med nära hundratusen personer, från 78 000 till 177 000 under förra året. Det framgår av en rapport från organisationen Skattebetalarna, som bygger på statistik från den europeiska statistikmyndigheten Eurostat.

Under perioden 2006-2014 har andelen äldre som jobbar ökat med 6,4 procentenheter – till 16,5 procent – vilket är mer än i något annat EU-land, och mer än i Norge och Schweiz som hamnar på andra och tredje plats.

Enligt Skattebetalarna, som arbetar för lägre skatter, kan ökningen förklaras med det dubbla jobbskatteavdraget och att den särskilda löneskatten för äldre togs bort 2007.

”Bättre hälsa, förändrade villkor för pensionering och riktade skattelättnader för dem som arbetar vidare är viktiga faktorer till att allt fler seniorer arbetar”, konstaterar man i rapporten.

Bland dem över 65 som fortsätter att jobba finns dels anställda som stannar kvar hos sin arbetsgivare något extra år, dels pensionärer som väljer att starta eget företag, samt de som ansluter sig till olika veteranpooler.

Enligt rapporten har antalet egenföretagare över 65 år fördubblats sedan 2006.

Rickard Fredén

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -