Otack är världens lön

Krönika Com Hem har dukat till fest och vill ge sina ägare en halv miljard kronor men efter den senaste tidens kursuppgång finns risken att ingen nappar på erbjudandet.

Det är dukat för guldregn i Com Hem. Bolaget ska snart lösa in egna aktier för totalt 492 Mkr så den som till och med idag måndag äger aktier i bolaget har lite detaljer att hålla reda på framöver.

Bredbandleverantören har beslutat att dess ägare ska få möjlighet att lösa in en aktie för varje 31-tal existerande aktier i bolaget.

I korthet går det till så att alla ägare i Com Hem får en inlösenrätt för varje aktie han eller hon har i bolaget per idag måndag. 31 inlösenrätter ger sedan rätt att påkalla inlösen av en aktie i bolaget för 73,50 kronor stycket.

Den som har udda antal inlösenrätter (inte jämnt delbara med 31) kan välja att antingen köpa fler rätter över marknaden eller sälja sina rätter. Handeln med inlösenrätter startar den 24 mars och pågår till den 17 april.

Den som säljer högst 1 000 inlösenrätter kan göra det courtagefritt men måste anmäla det till Nordea senast den 14 april. Enligt planen betalas försäljningslikvidden ut den 22 april. Den som däremot vill få aktier inlösta ska anmäla det senast den 21 april och har då pengar att hämta ut omkring den 11 maj.

Så långt ser allting bra ut, men frågan är om någon kommer att nappa på erbjudandet. På måndagen handlades nämligen Com Hems aktie i 73,50 kronor, samma nivå som inlösenerbjudandet ligger på. Stiger aktien ytterligare så är det med andra ord en garanterad förlustaffär att nappa på erbjudandet.

Helt värdelösa kommer dock inte inlösenrätterna att bli. Eftersom vi vet att 31 inlösenrätter ger rätt till 73,50 kronor kontant så kommer de att fungera som en säljoption under dess löptid.

Leker vi med tanken att Com Hems vanliga aktie sjunker till 70 kronor under anmälningsperioden så innebär det att rätten att lösa in en aktie är värd mellanskillnaden på 3,50 kronor.

Dividerar man dessa 3,50 kronor med de 31 inlösenrätter som krävs så uppgår då det teoretiska värdet på varje inlösenrätt till 11,3 öre – oaktat tidsvärden, riskpremier och liknande.

Det var i mitten av februari år som Com Hem meddelade att bolaget ville bjuda ägarna på guldregn. Förutom inlösen ska bolaget dela ut 1 krona per aktie i vår och planerar dessutom återköp av egna aktier för upp till 1 miljard kronor.

När festinbjudan kom handlades aktien i 67 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -