Nedåt på börsen

Börsen (Uppdaterad) Onsdagseftermiddagen innebar handel i rött på Stockholmsbörsen. OMXS30-index har således backat 2,4 procent innevarande vecka från tidigare toppnivåer och utvecklades sämre än sina europeiska motsvarigheter.

Tungviktare som H&M och vissa banker tyngde index i det trista börsklimatet.

Strax innan klockan 14.30 noterades OMXS30-index på 1.652, vilket motsvarade minus 0,7 procent.

Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 10 miljarder kronor. På kontinenten var Euro Stoxx 50-index upp 0,4 procent och tyska DAX ökade 0,2 procent.

"Det är vinsthemtagningar och en kronförstärkning som under veckan gett en rekyl tillbaka till snittet för de senaste 20 dagarna i OMXS30. Så länge som 20 dagars glidande medelvärde vid 1.645 punkter står pall är det bias på uppsidan och nya toppnivåer som ligger i korten inför vårens utdelningar", sade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

Indextungviktaren H&M, som stigit drygt 30 procent det senaste året till en ny toppnivå, var den största bidragsgivaren till onsdagens rekyl på Stockholsmbörsen med sina 0,8 procent på nedsidan.

Handelsbanken tyngdes av att Goldman Sachs sänkt sin rekommendation till neutral från tidigare köp, även Nordea drogs med i fallet.

Utanför OMXS30-index hade Elekta parkerat sig på minus 6,9 procent.

Morgonens rapport var en besvikelse på alla rader och speciellt den viktiga orderingången. Bolaget knyter dock sitt hopp om ett orderingångsmässigt starkt fjärde kvartal till stora order från USA och Kina. Gällande bruttomarginalen uppgav strålterapibolaget att denna bör hamna kring samma nivå som förra året.

Flera aktier som gått starkt i den senaste tidens börsuppgång rekylerade tydligt inte minst inom fastighetssektorn. Hemfosa backade 4,8 procent, Klövern 3,5 procent och Balder var ned 4,8 procent.

Trevligare var det för de sargade aktieägarna i Enquest som fick se oljebolagets aktie öka 4,5 procent efter att SEB inledd bevakning med rekommendationen köp.

Hexagon var fortsatt i blickfånget efter att flera ledande befattningshavare i dagarna sålt aktier i mätteknikbolaget. Så sent som i mitten av februari halverade vd Ola Rollén sitt innehav. Aktien retirerade 3,5 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -