Lundin har stora planer

Lundin Mining Gruv- och oljemagnaten Lukas Lundin är inte blygsam om sina målsättningar och säger att både Lundin Mining och Lundin Petroleum ska upp till 10 miljarder dollar i marknadsvärde.

Den "legendariska gruv- och oljemagnaten" Lukas Lundin har aldrig varit blygsam om sina målsättningar och hans senaste uttalanden borde därför inte förvåna någon, skriver kanadensiska Financial Post.

"Jag vill att Lundin Mining ska upp till 10 miljarder dollar (i marknadsvärde). Jag vill ha Lundin Petroleum till 10 miljarder dollar. Och jag vill ha Lundin Gold på 5 miljarder dollar", säger Lukas Lundin till tidningen.

Lundin Mining har i dagsläget ett börsvärde om cirka 3,7 miljarder kanadadollar. Lundin Petroleums marknadsvärde är knappt 38 miljarder kronor, motsvarande cirka 5,7 miljarder kanadadollar.

Det minsta av bolagen, Lundin Gold, har den längsta vägen att gå och för att nå målet krävs sannolikt nya förvärv. Bolaget är uppbyggt runt fyndigheten Fruta del Norte i Ecuador, som nyligen förvärvats och som är under utveckling.

Bolaget har i dag ett marknadsvärde i storleksordningen 400 miljoner dollar, men Lukas Lundin hoppas kunna nå en nivå på 2-3,5 miljarder inom "några år".

En möjlig väg till målet vore ett förvärv av guldgruvan Tasiast i västafrikanska Mauretanien, som Lukas Lundin sålde till ett för honom fördelaktigt pris 2010.

"Då skulle vi ha ett bolag som producerar över 1 miljon uns från två fyndigheter. Jag vill inte ha ett bolag med tio gruvor som producerar 100.000 uns", säger gruvmagnaten.

Lukas Lundin har en lång historia av att tro på högre råvarupriser, konstaterar Financial Post vidare. Någon förändring därvidlag går inte att spåra.

Oljepriset väntar han ska stiga till 75-80 dollar per fat mot slutet av året, och även i fråga om guld, zink och nickel spås högre priser.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -